Consultare publică privind transportul coletelor în blocul comunitar
Consultarea publică lansată de Comisia Europeană privind transportul coletelor în blocul comunitar, una dintre priorităţile dezvoltării Pieţei Unice Digitale, expiră la 29 iulie..
Articol de Arina Petrovici, 24 Iulie 2015, 09:18
Au mai rămas câteva zile până la 29 iulie – termen la care expiră consultarea publică lansată de Comisia Europeană, privind transportul coletelor în blocul comunitar, una dintre priorităţile dezvoltării Pieţei Unice Digitale.
Scopul consultării este acela de a oferi o oportunitate părţilor interesate să-şi exprime opinia cu privire la principalele probleme întâmpinate în livrarea de pachete dintr-un stat membru al Uniunii Europene într-altul, în vederea îmbunătăţirii serviciilor de transport transfrontalier, inclusiv via online.
Aşadar, consultarea se adresează atât persoanelor particulare, cât şi companiilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, autorităţilor publice şi asociaţiilor din domeniu.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Plaja pe care o acoperă consultarea iniţiată de Comisia Europeană vizează mărfurile livrate în pachete de până la 2 kg, care pot intra într-o cutie poştală, şi în colete care cântăresc sub 20 kg trimise pe întreg teritoriul Uniunii.
Totodată, livrarea de astfel de pachete priveşte transportul de la un vânzător la consumatorul individual final, ca urmare a unei achiziţii online, însă nu şi transportul către firme.
Livrările online către consumatori continuă să crească în piaţa europeană a transporturilor de mărfuri.
În acelaşi timp, consumatorii şi vânzătorii online au aşteptări tot mai mari de la serviciile de livrare când cumpără de pe internet.
Oricum, ambele părţi se confruntă cu disfuncţionalităţi în procesul de trimitere a mărfurilor şi cu preţuri ridicate, care le fac tot mai anevoioasă participarea în domeniul comerţului online, aflat în expansiune, în special cel transfrontalier.
Aceste bariere au fost deja identificate şi au făcut obiectul unor documente elaborate de Comisia Europeană, în încercarea de a oferi un cadru reglementat pentru un mediu commercial mai prietenos.
Astfel, Executivul de la Bruxelles a identificat următoarele provocări: lipsa de transparenţă la nivelul informaţiilor, costuri excesive pentru transportarea unui volum redus, lipsa unor servicii convenabile pentru consumatorul final şi a interoperabilităţii dintre operatori diferiţi implicaţi în mod firesc în livrările transfrontaliere.
Comisia Europeană urmăreşte constituirea unei pieţe a livrărilor mai competitivă – adică una în care mai mulţi actori din piaţă vin cu oferte diferite şi cu opţiuni alternative de livrare – în condiţiile în care există deja, de pildă, cereri de livrare speciale pentru mărfuri precum medicamentele, produsele proaspete şi/sau perisabile ori bunurile de mare valoare.