Consultare publică privind implementarea economiei circulare
Cheia economiei circulare este transformarea deşeurilor în resurse.
Articol de Victor Gheorghe, 13 August 2015, 10:26
Mai sunt doar câteva zile până la încheierea consultării publice lansate de Comisia Europeană pentru implementarea economiei circulare.
Cheia economiei circulare este transformarea deşeurilor în resurse.
Acest tip de abordare tinde să contracareze arhirăspânditul model actual cunoscut sub denumirea de ”economie liniară”, în care se exploatează resurse, o parte se prelucrează și alta se aruncă.
Consultarea publică pe internet, ce se va închide pe 20 august, face parte din planul Comisiei Europene de a prezenta până la sfârșitul anului o strategie mai ambițioasă de implementare a economiei circulare, cu scopul de a crește competitivitatea economiei europene și de a spori eficiența utilizării resurselor.
Audio: Agenda Europeana. Euranet Plus.
Strategia va fi armonizată pe deplin cu prioritățile Comisiei Juncker și va cuprinde o propunere legislativă privind deșeurile și o comunicare privind un plan de acțiune asupra economiei circulare pentru restul mandatului acestei Comisii.
Planul de acțiune se va concentra pe măsuri concrete, care pot aduce valoare adăugată, închizând astfel "bucla" economiei circulare.
Grafic. Economia circulară: importanța refolosirii produselor și materialelor. Sursa: europarl.europa.eu.
Comisia este angajată într-un proces de reflecție asupra modului în care obiectivul economiei circulare poate fi atins, pe deplin compatibil cu planul de creare a mai multor locuri de muncă.
Potrivit unei recente comunicări a Comisiei Europene privind “Economia circulară-un program de deşeuri zero pentru Europa”, până în anul 2025 trebuie să se elimine depozitarea tuturor deşeurilor reciclabile, iar până în 2030 statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a elimina practic depozitarea deşeurilor, pe care să le utilizeze drept resurse.
În Uniunea Europeană, cantităţi importante de resurse valoroase continuă să se piardă.
Cu toate că gestionarea problemei continuă să se îmbunătăţească, economia europeană pierde în prezent o cantitate semnificativă din potenţialele materii prime secundare, precum metale, lemn, sticlă, hârtie, plastice.
Potrivit Eurostat, cantitatea anulă de deşeuri din Uniunea Europeană se ridică la circa 3 miliarde de tone.
Din aceasta, doar o proporţie limitată (36%) a fost reciclată, restul fiind stocat în depozite de deşeuri sau ars.