Consultare publică privind Corpul European de Solidaritate
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind consolidarea pe viitor a Corpului European de Solidaritate.
Articol de Arina Petrovici, 07 Februarie 2017, 11:01
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind consolidarea pe viitor a Corpului European de Solidaritate.
Tineri, profesori, formatori, organizaţii non-guvernamentale, angajatori sunt invitaţi, de Comisia Europeană, să își exprime opinia cu privire la prioritățile și modalităţile de consolidare a recent-înfiinţatului Corp European de Solidaritate.
AUDIO: Agenda europeana.
Consultarea publică, anunţată încă din decembrie, când a fost lansată inițiativa, este menită să ajute Comisia să pregătească o propunere legislativă pentru a conferi Corpului European de Solidaritate o bază juridică.
Astfel, timp de 8 săptămâni, tinerii și organizațiile care participă la consultarea publică vor putea să evalueze diferitele obiective ale inițiativei, să arate ce îi motivează să se implice, să își exprime nevoile în materie de informare și orientări și să facă schimb de bune practici.
Ulterior, vor avea loc și consultări specifice cu principalele părți interesate implicate în activitățile pentru tineret în Uniunea Europeană.
Corpul European de Solidaritate, lansat în decembrie, permite tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani să ia parte la o serie de activități pentru a-și manifesta comuniunea cu oamenii aflați în situații dificile. Iar de la momentul lansării, peste 21.000 de tineri au aderat deja la iniţiativă.
Aceştia vor putea astfel nu doar să dobândească experiență și competențe importante la început de carieră, ci și să promoveze și să consolideze valoarea solidarității – unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene.
“Cu atât de multe persoane deja înregistrate, putem concluziona că tinerii europeni sunt încântați de această nouă oportunitate de a-și spori capacitatea de inserție profesională, făcând totodată dovada spiritului lor de solidaritate” – a afirmat ieri, la lansarea consultării publice, comisarul pentru afaceri sociale Marianne Thyssen. Iar comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a subliniat că “sugestiile din partea tinerilor și a organizațiilor care pun în practică valorile și aspirațiile inițiativei sunt cruciale pentru a asigura reușita acesteia”.
Executivul de la Bruxelles aniticipează că, până la sfârșitul anului 2020, 100.000 de tineri se vor alătura Corpului European de Solidaritate.