Consultare privind regulile pentru importul de bunuri culturale
CE vrea să schimbe regulile vamale impuse importurilor de bunuri culturale pe teritoriul Uniunii şi aşteaptă acum opinia simplilor cetăţeni.
Articol de Mihaela Mihai, 11 Noiembrie 2016, 13:12
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind regulile pentru importul de bunuri culturale.
Executivul comunitar vrea să schimbe regulile vamale impuse importurilor de bunuri culturale pe teritoriul Uniunii şi aşteaptă acum opinia simplilor cetăţeni, a întreprinderilor şi organizaţiilor nonguvernamentale.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Şi-ar dori să afle, totodată, punctul de vedere al mediului universitar şi autorităţilor publice din ţările membre.
Traficul ilegal de bunuri culturale este o problemă care afectează toate ţările Uniunii, spune Comisia Europeană.
O directivă comunitară adoptată în 2014 are ca obiectiv concedierea principiului fundamental al liberei circulaţii a mărfurilor, cu protecţia bunurilor aparţinând patrimoniului naţional.
Un alt scop este reducerea exodului ilegal de bunuri culturale.
Consultarea pleacă, însă, de la ideea că sunt necesare noi măsuri pentru a proteja patrimoniul cultural, pentru a combate traficul ilegal şi pentru a lipsi grupările teroriste de o importantă sursă de finanţare.
O soluţie ar fi ca vameşii să aibă posibilitatea să confişte transporturile care se dovedesc a fi ilicite şi să adune informaţii suplimentare despre bunurile culturale introduse pe teritoriul Uniunii Europene.
S-ar şti mai bine, astfel, parcursul produselor de patrimoniu importate. Bruxellesul vrea, totodată, ca bunurile culturale confiscate să fie păstrate în cele mai bune condiţii, până când restituirea lor devine posibilă.
Prin aceste măsuri, supuse consultării publice, Comisia Europeană reacţionează la numeroasele apeluri la acţiune, lansate de alte instituţii comunitare şi de guverne din statele membre.
Cu toate au cerut măsuri mai eficiente de luptă împotriva traficului ilegal de bunuri culturale provenind din afara spaţiului comunitar.
Adoptarea unor astfel de măsuri figurează, de altfel, şi într-un plan european de luptă împotriva finanţării terorismului.
Şi dacă negocierea tranzacţiilor prin aşa-numitul internet ascuns se dovedeşte a fi greu de detectat, poliţia şi vameşii au ocazia să intervină în momentul în care are loc livrarea fizică a produselor traficate.
Este etapa, spun oficialii de la Bruxelles, în care trebuie consolidată lupta împotriva traficului ilicit. Consultarea publică se încheie pe 23 ianuarie, anul viitor.