Consiliul European pentru Agricultură şi Pescuit, la Bruxelles
Baza discuţiilor de astăzi o constituie noul sistem de acordare a autorizaţiilor de pescuit, propus de Comisie în decembrie 2015.
Articol de Laurenţiu Văduva, 15 Februarie 2016, 11:24
Managementul flotelor de pescuit şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale animalelor sunt subiectele principale de dezbatere la Consiliul European pentru Agricultură şi Pescuit, care se desfăşoară astăzi la Bruxelles.
Preşedinţia olandeză a Uniunii îşi va prezenta priorităţile şi programul de lucru, iar Comisia Europeană va prezenta Consiliului stadiul pregătirii viitoarei strategii pe termen lung pentru cercetarea în agricultură.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Baza discuţiilor de astăzi o constituie noul sistem de acordare a autorizaţiilor de pescuit, propus de Comisie în decembrie 2015.
Acest nou sistem este gândit să permită autorităţilor comunitare, dar şi din statele membre, să monitorizeze mai bine situaţia vaselor europene care pescuiesc în afara apelor Uniunii, precum şi cea a navelor străine care operează în apele noastre. Principiul - parte a Politicii Comune de Pescuit – este unul clar: pescarii europeni trebuie să se supună aceloraşi standarde, indiferent dacă pescuiesc în apele europene sau în cele internaţionale.
Ei nu vor putea opera în apele internaţionale sau ale ţărilor terţe fără autorizaţiile statelor membre în care vasele lor sunt înregistrate.
Iar pentru aceasta vor trebui să aibă un număr de la Organizaţia Maritimă Internaţională, licenţă valabilă pentru pescuit şi să nu fi încălcat legile.
Prin transparenţa şi claritatea legislativă pe care o vor introduce la nivelul statelor membre, aceste regulamente comune vor împiedica mai eficient pescuitul ilegal şi concurenţa neloială, contribuind în final la o calitate mai bună a produselor pentru consumatorii europeni.
Această nouă propunere a Comisiei ar urma să intre în vigoare anul viitor, după aprobarea Consiliului şi a Parlamentului European.
Bunăstarea animalelor este o prioritate în Uniunea Europeană. Din anul 2012, măsuri concrete – precum interzicerea creşterii găinilor în cuşti – au fost luate pentru confortul a milioane de păsări şi animale de fermă.
Au fost îmbunătăţite mult şi condiţiile de transport, iar din anul 2009 nu se mai fac teste pe animale pentru industria cosmetică.
Regulamentele de aplicare şi control se regăsesc în Strategia Uniunii Europene pentru Bunăstarea Animalelor, care urmăreşte, între altele, responsabilizarea statelor membre şi a tuturor agenţiilor şi companiilor europene.
Dar se aplică oare peste tot şi aşa cum trebuie aceste regulamente ? Cum se poate monitoriza mai eficient respectarea lor ? Au oare consumatorii suficiente informaţii privind condiţiile de viaţă ale animalelor atunci când le cumpără produsele ? Sau...ar fi bine să existe centre regionale pentru informarea şi pregătirea fermierilor şi a oficialilor din domeniul creşterii animalelor ?
Acestea sunt o serie de întrebări care şi-ar putea găsi răspuns în cursul dezbaterilor de astăzi ale Consiliului Agricultură şi Pescuit.