Consiliu oficial dedicat mediului, la Bruxelles
Consiliul Mediului încearcă să promoveze o dezvoltare armonioasă, echilibrată şi sustenabilă a activităţilor economice din Uniunea Europeană.
Articol de Arina Petrovici, 13 Decembrie 2013, 10:30
La Bruxelles, are loc vineri cel de-al doilea consiliu oficial dedicat mediului pe mandatul Lituaniei la preşedinţia Uniunii Europene.
Consiliul Mediului încearcă să promoveze o dezvoltare armonioasă, echilibrată şi sustenabilă a activităţilor economice din Uniunea Europeană.
Mai precis, acest organism doreşte să asigure calitatea mediului şi folosirea prudentă şi raţională a resurselor naturale.
La nivel internaţional, Consiliul promovează o serie de măsuri menite să contribuie la rezolvarea problemelor globale de mediu.
Acest for reuneşte miniştrii mediului din statele Uniunii Europene care se întâlnesc de patru ori pe an şi iau decizii prin majoritate calificată, în colaborare cu Parlamentul European.
Audio: Consiliu oficial dedicat mediului, la Bruxelles.
La consiliul de vineri, Executivul de la Bruxelles va fi reprezentat de comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, şi de cel pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard.
Dezbaterile vor începe cu un schimb de opinii cu privire la propunerea Comisiei Europene privind monitorizarea, raportarea şi verificarea emisiilor de gaze în spaţiul maritim.
Alte puncte de discuţie legate de schimbările climatice vor viza situaţia actuală a Directivei privind schimbarea indirectă a utilizării terenurilor, concluziile Conferinţei ONU dedicate schimbărilor climatice, dar şi ultimele evoluţii, după Adunarea Organziaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, când au fost avansate o serie de amendamente cu privire la emisiile avioanelor în cadrul sistemului de comercializare a emisiilor la nivelul Uniunii Europene.
Totodată, în cadrul Consiliului, miniştrii vor analiza diverse alte dosare legate de mediu, vor avea o dezbatere, vor avea o dezbatere orientativă cu privire la propunerea legislativă vizând speciile alogene invazive, dar şi la alte aspecte economice, inclusiv la proiectul Comisiei Europene de a descuraja folosirea pungilor de plastic uşoare.
Miniştrii vor avea şi o dezbatere informală legată de perspectivele de mediu după anul 2015.