Conferință "Valorile şi principiile sociale comune şi guvernanţa socială"
„Valorile şi principiile sociale comune şi guvernanţa socială” este tema conferinţei organizate, joi, la Luxemburg, de CE şi preşedinţia luxemburgheză a UE.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Noiembrie 2015, 09:41
„Valorile şi principiile sociale comune şi guvernanţa socială” este tema conferinţei organizate, joi, la Luxemburg, de Comisia Europeană şi preşedinţia luxemburgheză a Uniunii.
Domeniile de care se ocupă politica socială vizează: locurile de muncă, şomajul, sistemul de pensii şi de asigurări sociale, educaţia şi formarea profesională, protecţia persoanelor cu handicap, asistenţa persoanelor vârstnice, a copiilor, tinerilor şi familiilor, imigraţia şi azilul, dialogul social, benevolatul şi cetăţenia activă.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Fiecare stat membru are propria istorie şi propriul model de organizare şi funcţionare a sistemelor de protecţie socială.
Toate se bazează, însă, pe intervenţia statului prin intermediul administraţiei publice, scopurile urmărite fiind cam aceleaşi: reducerea sărăciei şi excluziunii sociale, redistribuirea veniturilor, asigurarea unor niveluri ridicate de securitate socială şi promovarea egalităţii de şanse, evitând pe cât posibil, disparităţile sociale.
Potrivit Strategiei Europa 2020, politica europeană în domeniul social se susţine pe 4 piloni, şi anume: libera circulaţie a lucrătorilor, fără discriminare, între statele membre; egalitatea între bărbaţi şi femei, adică tratament egal în materie de încadrare în muncă, remuneraţie şi securitate socială; dreptul la muncă, ce include protecţia drepturilor individuale şi colective şi garantarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă; şi, cel de-al patrulea element – lupta împotriva discriminării.
Dintre cicatricile lăsate de criza economică, cele de pe obrazul domeniului social sunt poate cele mai pronunţate: multe ţări încă se confruntă cu un şomaj ridicat, pentru care nu s-au găsit soluţii.
Peste Europa, încă nerefăcută după criză, a venit recent valul migraţionist din Orientul Mijlociu şi Africa, ce presupune cheltuieli neprevăzute pentru asistenţa acordată câtorva sute de mii de oameni.
Iar la orizont, se întrevede o criză a sistemelor de pensii, care, lovite dintr-o parte de numărul tot mai mare de pernsionari şi din alta de numărul tot mai mic de contribuabili, mai devreme sau mai târziu, nu se va mai putea susţine. Iar îmbătrânirea populaţiei europene va apăsa nu numai asupra pensiilor, ci şi asupra sistemului de sănătate.
Toate aceste provocări vor trebui să-şi găsească soluţii în viitoarele strategii ale Uniunii Europene.