Conferinţa Tinerilor Europeni
Aproape 27 de milioane sunt expuşi riscului de sărăcie sau excluziune, arată raportul 2015 al Comisiei Europene privind situaţia tinerilor pe continent.
Articol de Costin Grigore, 24 Septembrie 2015, 10:09
La Luxembourg se desfăşoară Conferinţa Tinerilor Europeni, mecanism creat de autorităţile de la Bruxelles pentru a afla ,chiar de la tineri, problemele generaţiei lor şi ce soluţii propun.
Este ultima ediţie din acest an, ce are loc în contextul în care un raport al Comisiei europene arată că milioane de tineri nu au speranţe pentru o viaţă împlinită.
Sunt 90 de milioane de tineri în Uniunea Europeană.
Este un capital uman care constituie unul din dintre atuurile Europei pentru viitor.
Generaţia actuală de tineri este mai bine educată decât oricare alta, dar criza economică a afectat puternic tinerii, începand din 2013. S-a mărit distanţa între cei care dispun de mai multe oportunităţi şi cei care tind să acumuleze dezavantaje sociale .
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
Aproape 27 de milioane sunt expuşi riscului de sărăcie sau excluziune, arată raportul 2015 al Comisiei Europene privind situaţia tinerilor pe continent.
Deja aproape 14 milioane de tineri, cu varste între 15 si 29 de ani, sunt şomeri sau nu sunt incluşi în nicio formă de educaţie sau de formare profesională.
Ei sunt cei mai expuşi riscului de marginalizare, sau chiar de radicalizare. Sunt cei care au participă tot mai puţin la activităţi sociale, nu sunt interesaţi să voteze şi nu au încredere în instituţii.
Despre toate aceste inegalităţi de şanse şi posibilele soluţii se discutată la Conferinţa Tinerilor Europeni. La final va fi propus un set de recomandări pentru ca tot mai mulţi tineri să se implice în deciziile comunităţii şi să participe la viaţa politică.
Apoi aceste propuneri vor fi pe agenda miniştrilor pentru Tineret la şedinţa Consiliului din noiembrie. Integrarea tuturor tinerilor este urgentă, întrucât populaţia este în curs de îmbătrânire în Europa, avertizează comisarul pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Tibor Navracsics.
“Prea mulţi tineri din Europa de azi nu pot spera să ducă o viaţa independentă şi împlinită. Viitorul lor rămâne precar.(…) Există un risc serios ca un număr mare să se îndepărteze de societate. Această situaţie este inacceptabilă. Trebuie să facem mai mult pentru a-i sprijini pe tineri.”
Însă acest lucru necesită investiţii pe termen lung. UE a luat deja măsuri pentru a îmbunătăţi integrarea lor pe piaţa forţei de muncă.
Fondul social european şi Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor sunt două astfel de exemple.
Locurile de muncă sunt esenţiale, dar nu sunt întotdeauna suficiente pentru a asigura incluziunea socială deplină. Educaţia şi formarea profesională pot contribui, de asemenea, la depăşirea inegalităţilor.
Finanţarea europeană în cadrul programului Erasmus+ completează cooperarea cu statele membre privind activităţile pentru tineret şi participarea la viaţa democratică.