Conferinţa TIC 2015 "Inovează, Conectează, Transformă", la Lisabona
Peste 4.500 de persoane sunt așteptate să participe la eveniment.
Articol de Victor Gheorghe, 20 Octombrie 2015, 10:23
La Lisabona începe marți cel mai mare eveniment al anului în domeniul tehnologiei informației și comunicării.
Conferinţa TIC 2015 "Inovează, Conectează, Transformă" este o oportunitate mai ales pentru tineri de a face schimburi de experiență și a avea întâlniri de mentorat cu cercetători cu experiență, oameni politici și antreprenori.
Peste 4.500 de persoane sunt așteptate să participe la eveniment.
La conferința organizată de Comisia Europeană vor fi prezentate modalități de finanțare a proiectelor prin programul Orizont 2020 care dispune de 80 de miliarde de euro pentru investiții în cercetare – inovare, încurajarea creșterii economice și crearea de locuri de muncă.
Audio: Agenda europeana. Euranet plus.
Dar, cu siguranță, cel mai așteptat eveniment este deschiderea, în premieră la o astfel de conferință, a unei expoziții complementare care este accesibilă publicului larg.
Este vorba despre un pavilion construit în centrul Lisabonei, unde vor fi prezentate cele mai noi proiecte din domeniul tehnologiei informației și comunicării cu aplicații directe în viața cetățenilor, toate cu finanțare europeană.
Ghidul expoziției este un robot care va interacționa cu vizitatorii și îi va conduce într-un tur panoramic. Dar acesta nu este singurul robot de la expoziție.
Alte două mașinării dotate cu inteligență artificială, așa-numiții roboți empatici, își vor prezenta aplicațiile din educație și sporirea capacității de învățare.
Sunt oferite două scenarii de interacțiune: Treasure Hunt: o activitate de căutare-navigare printr-o hartă a orașului pentru a găsi un premiu. Echipele sunt formate din robot și un partener uman (de obicei, un copil). Asemănător este Enercities: un joc ce are ca scop construirea unui oraș folosind resursele disponibile. Și în acest caz, robotul interacționează cu două persoane, adaptându-se la starea emoțională a acestora.Și asta nu tot.
Printre cele mai aplicate proiecte sunt cele pentru antrenament personal și asigurarea unei vieți independente și active pentru persoanele în vârstă.
Este vorba despre un robot-majordom, de mare ajutor chiar și când e vorba despre anumite sarcini din afara casei.
Nu în ultimul rând, este așteptat și standul super-materialului numit Grafen.
Obținut din carbon, acesta poate avea multiple aplicații: de la filtrarea apei la producerea de tranzistori ultrarapizi, display-uri flexibile sau LED-uri.