Conferința "Ştiinţa în serviciul economiei circulare", la Eindhoven
"Ştiinţa în serviciul economiei circulare" – este tema conferinţei organizate, joi, la Eindhoven, de preşedinţia olandeză a Uniunii Europene.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Iunie 2016, 10:17
"Ştiinţa în serviciul economiei circulare" – este tema conferinţei organizate, astăzi, la Eindhoven, de preşedinţia olandeză a Uniunii Europene.
Uniunea Europeană se confruntă cu o rată ridicată a şomajului, preţuri mari ale resurselor, riscul privind securitatea aprovizionării cu energie, o concurenţă tot mai acerbă pe piaţă. Cumpărăm continuu, aruncăm continuu, iar în tot acest timp preţurile cresc. Vom mai ieşi vreodată din acest cerc infernal: cumpără - foloseşte - aruncă?
Răspunsul ar putea fi un nou tip de economie: se numeşte economie circulară. Dacă nu încercăm să ne adaptăm, Europa, cu nivelul său ridicat de consum şi dependenţa crescută de importuri, va primi o lovitură grea.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Modelul economic liniar actual, în care producem, consumăm şi aruncăm, are ca rezultat o cantitate enormă de deşeuri, pe care nu ne-o vom mai putea permite mult timp. Să transformăm deşeurile în resurse, să reutilizăm, să refabricăm, să reciclăm!
Să schimbăm modul în care producem şi consumăm! Cu alte cuvinte, să încercăm treptat să ajungem la o reciclare super-optimizată. Când vom ajunge să reciclăm 100% din ce nu mai folosim, vom trăi în mult-visata economie circulară.
Scopul conferinţei de astăzi, din Olanda, este să aducă în centrul atenţiei cele mai stringente şi actuale probleme de mediu, să promoveze ideile noi.
Investiţiile în cercetare ne-ar permite să facem descoperiri ştiinţifice importante, care să ne ajute apoi să rezolvăm multe dintre aceste probleme.
Inovarea în industrie şi o politică de sprijin pentru principiile şi metodele economiei circulare, trecerea treptat la o aprovizionare cu energie obţinută din surse regenerabile, fără emisii de dioxid de carbon sunt obiective ale viitorului, pentru care acum se pregăteşte terenul.
Metale rare, oţel, lemn, sticlă, hârtie, materiale plastice - toate aceste materii prime se pot obţine din deşeuri.
Păstrând valoarea produselor şi a materialelor cât mai mult timp posibil şi generând cât mai puţine deşeuri, economia europeană poate deveni mai competitivă, reducând, în acelasi timp, presiunea asupra resurselor naturale preţioase şi asupra mediului înconjurător.
În plus, un nou model economic generează noi meserii şi noi locuri de muncă, rezolvând, astfel, şi multe din actualele probleme sociale.