Conferința "Siguranţa alimentară la nivel mondial", la Expo Milano
Siguranţa alimentară la nivel mondial nu este doar tema principală a Expo Milano, ci ocupă şi un loc important pe agenda politică a Uniunii Europene.
07 August 2015, 09:21
Expo Milano găzduieşte, astăzi şi mâine, o conferinţă pe tema provocărilor siguranţei alimentare la nivel mondial.
Aceasta reprezintă, de altfel, şi una dintre priorităţile Uniunii Europene.
Siguranţa alimentară la nivel mondial nu este doar tema principală a Expo Milano, ci ocupă şi un loc important pe agenda politică a Uniunii Europene.
Oamenii de ştiinţă şi factorii politici nu reuşesc încă să găsească soluţii pentru a îmbina necesitatea satisfacerii nevoilor nutriţionale ale omenirii, cu păstrarea resurselor naturale.
Pe aceste teme se vor reuni la Milano, timp de două zile, peste 30 de specialişti din mediul academic, organizaţii internaţionale şi guverne, care vor analiza mai atent dimensiunile siguranţei alimentare.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Analizarea unui scenariu privind siguranţa alimentară, realizat recent, va ajuta la identificarea principalelor direcţii care vor avea un impact important în acest domeniu în următoarele decenii.
Este vorba în special de rolul productivităţii, al descoperirilor tehnologice, al diferitelor modele agricole, al dezvoltării regionale şi al politicilor care vor fi adoptate.
Politica Uniunii Europene privind siguranţa alimentară vizează întregul lanţ alimentar.
Scopul acesteia este să garanteze siguranţa şi valoarea nutritivă a alimentelor şi furajelor; standarde ridicate în ceea ce priveşte sănătatea şi bunăstarea animalelor şi protecţia plantelor, precum şi informarea clară cu privire la originea, conţinutul, etichetarea şi utilizarea alimentelor.
Politica alimentară comunitară cuprinde o legislaţie amplă privind siguranţa alimentelor şi a furajelor, iar deciziile se iau numai pe bază de date ştiinţifice fundamentate.
Există, de asemenea, norme speciale în domenii în care se justifică o protecţie specifică a consumatorilor, cum ar fi: utilizarea pesticidelor, a suplimentelor alimentare, a coloranţilor, antibioticelor şi hormonilor, aditivii alimentari, substanţele care intră în contact cu alimentele, etichetarea ingredientelor care pot cauza alergii şi folosirea menţiunilor de sănătate, de exemplu „conţinut scăzut de grăsimi” sau „conţinut ridicat de fibre”.
Uniunea Europeană face eforturi pentru a se asigura că standardele sale alimentare nu conduc la eliminarea de pe piaţă a produselor tradiţionale, nu împiedică inovarea şi nu afectează calitatea.