Conferinţa reţelei Europene pentru migraţie 2013
Tema conferinţei de la Vilnius este "Agenda pentru creştere în Uniunea Europeană: de ce este importantă migraţia".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Noiembrie 2013, 15:32
La Vilnius, în Lituania, ţară care asigură, în prezent, preşedinţia Uniunii Europene, are loc marţi Conferinţa reţelei Europene pentru migraţie 2013.
Tema conferinţei de la Vilnius este "Agenda pentru creştere în Uniunea Europeană: de ce este importantă migraţia".
Reţeaua Europeană pentru migraţie le va prezenta liderilor politici şi celorlalţi participanţi la conferinţă raportul său de activitate din ultimul an şi va crea cadrul pentru dezbaterile asupra fenomenului migraţionist în Uniune.
Pentru cetăţenii statelor membre, libera circulaţie a lucrătorilor a fost unul dintre primele drepturi recunoscute în cadrul comunitar.
Audio: "Agenda pentru creştere în Uniunea Europeană: de ce este importantă migraţia".
De-a lungul istoriei, fluxurile migratorii venite în Uniunea Europeană au constituit un factor de progres: migraţia forţei de muncă a stimulat politici care au condus nu doar la realizarea unui nivel ridicat al ocupării forţei de muncă, ci şi la ameliorarea şi modernizarea sistemelor de securitate socială şi la crearea unui cadru care să asigure protecţia socială a migranţilor.
Statisticile arată că, în ultimii ani, numărul lucrătorilor străini a crescut în majoritatea statelor europene dezvoltate.
Imigranţii au o pondere mult mai mare în anumite sectoare: în Germania şi Italia, de exemplu, mai mult de un sfert din forţa de muncă straină este în sectorul minier şi industrial. În Austria, Belgia, Franţa şi ţările din sudul Europei, imigranţii sunt preponderenţi în construcţii sau agricultură.
Anul acesta, Uniunea Europeană a simplificat regulile pentru migraţia categorii profesionale înalt calificate, astfel încât doctorii, farmaciştii, arhitecţii, dar şi cei cu studii superioare sau post-universitare în alte domenii să poată să îşi practice meseriile în alt stat membru, mult mai uşor decât până acum.
Germania este una dintre ţările care s-au exprimat deschis că au nevoie de forţă de muncă înalt calificată: nemţii au anunţat că le trebuie 70 de mii de ingineri şi până la o sută de mii de specialişti în informatică.
Cancelarul Angela Merkel aprecia recent că migraţia va contribui la reducerea şomajului în Uniune şi tocmai de aceea Germania investeşte un miliard de euro anual pentru finanţarea formării străinilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Conferinţa care are loc, marţi, la Vilnius, constituie o bună ocazie de reflecţie asupra priorităţilor europene în materie de migraţie, în condiţiile actuale de polarizare accentuată a atitudinii cetăţenilor europeni faţă de acest fenomen şi faţă de imigranţi, de creştere a volumului fluxurilor migratorii la nivel mondial şi de nevoile pieţelor muncii.