Conferință "Relaţiile comerciale dintre UE şi SUA"
Coferinţa de la Bruxelles va reuni cele mai mari organizaţii ale oamenilor de afaceri, dar şi principalele federaţii sindicale europene din cele 28 de state membre.
Articol de Victor Gheorghe, 17 Noiembrie 2015, 10:03
Relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite" constituie tema unei conferinţe la care sunt invitaţi partenerii sociali.
Coferinţa de la Bruxelles va reuni cele mai mari organizaţii ale oamenilor de afaceri, dar şi principalele federaţii sindicale europene din cele 28 de state membre.
Obiectivul este de a informa aceşti parteneri sociali, la nivel naţional, cu privire la diferitele aspecte ale Tratatului, pentru a promova un schimb echilibrat de opinii şi experienţă între aceste diferite grupuri, cu scopul de a ajunge la o înţelegere comună cu privire la parteneriatul transatlantic şi repercursiunile acestuia pentru întreaga societate.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Încă de la jumătatea anului 2013, guvernul Statelor Unite şi Comisia Europeană negociază un viitor parteneriat transatlantic comercial şi de investiţi, însă se pare că discuţiile avansează mai greu decât îşi propuseseră iniţial cele două părţi.
Cel mai sensibil subiect este cel legat de clauza de protecţie a investitorilor, care ar presupune rezolvarea litigiilor dintre state şi companii la curţi de arbitraj independente.
Comisia Europeană a lansat o consultare publică amplă pe acest subiect în Uniunea Europeană, întrerupând negocierile cu Statele Unite încă din primăvara anului trecut.
În urma acestei consultări publice, chiar săptămâna trecută, Uniunea Europeană a înaintat Statelor Unite, în mod oficial, propunerea de reformă a normelor de protecţie a investiţiilor şi de soluţionare a litigiilor.
Documentul final include toate elementele cheie din propunerea iniţială, datând din 16 septembrie, având ca scop protejarea dreptului de reglementare şi crearea unui sistem de instanţe cu un mecanism de apel bazat pe reguli clar definite, cu judecători specializaţi şi proceduri transparente.
El include şi elemente îmbunătăţite în ceea ce priveşte accesul la noul sistem al IMM-urilor. Potrivit comisarului european pentru comerţ, Cecilia Malmström, astfel a fost marcat finalul unui lung proces intern al Uniunii de dezvoltare a unei abordări moderne în ce priveşte protecţia investiţiilor şi soluţionarea litigiilor, în cadrul şi în afara Tratatului.
"Acest demers va permite Uniunii Europene să joace un rol la nivel global, în termeni de reformă, în scopul creării unui tribunal internaţional care să se bucure de încrederea publicului", a mai spus doamna Malmström, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.