Conferință privind Sistemele Inteligente de Transport, la Bruxelles
Comisarul european pentru Transporturi Violeta Bulc va deschide, alături de reprezentanți ai președinției letone a Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului European.
Articol de Arina Petrovici, 24 Aprilie 2015, 10:51
La Bruxelles, are loc vineri cea de a cincea Conferință privind Sistemele Inteligente de Transport, intitulată “O strategie digitală pentru mobilitate: de la capacitate la conectivitate“.
Obiectivul evenimentului organizat de Comisia Europeană este acela de a furniza o imagine cât mai clară a stadiului în care se află o serie de acțiuni-cheie și de inițiative importante, în cadrul planului de acțiune presupus de Sistemele Inteligente de Transport.
Potrivit Executivului comunitar, conferința va reuni înalți reprezentanți ai instituțiilor europene, dar și ai altor organizații publice și private din domeniul transporturilor, care vor discuta subiecte precum informațiile necesare digitalizării transporturilor, mobilitatea privită ca serviciu, ori conectivitatea și automatizarea.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Comisarul european pentru Transporturi Violeta Bulc va deschide, alături de reprezentanți ai președinției letone a Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului European.
Actuala Comisie Europeană a pornit de la ideea că o Europă conectată ar aduce mari beneficii economice în viitor, chiar dacă nevoile de finanţare în domeniu sunt uriaşe.
La preluarea mandatului său, în decembrie, comisarul Violeta Bulc anunța că, potrivit calculelor Bruxelles-ului, ar fi nevoie de investiţii totale de 75 de miliarde de euro anual, doar pentru reţeaua centrală – un fel de coloană vertebrală a sistemului european de transport. Între priorități figurau investițiile pentru dezvoltarea unor modele curate de transport, care să protejeze mediul înconjurător.
În acest moment, Comisia constată că problemele administrative, în special de la graniţe, împiedică ajungerea la un sistem de transport unificat şi eficient. Iar în ideea de a impulsiona dezvoltarea inteligentă, Executivul comunitar încearcă să determine statele membre să renunţe la modele poluante de dezvoltare urbană.
În opinia comisarului Bulc, pentru a fi eligibile spre finanțare, proiectele trebuie să îndeplinească trei criterii de bază: să aducă valoare adăugată, să fie viabile din punct de vedere economic şi să creeze locuri de muncă şi să fie suficient de realiste, încât să poată fi implementate în următorii trei ani – perioadă în care investițiile vor depăşi 100 de miliarde de euro.
Iar Comisia Europeană a mai luat o măsură importantă – a extins plafonul de risc al proiectelor: vor fi finanţate, în limita a 21 de miliarde de euro, inclusiv iniţiativele care promit, dar al căror succes nu poate fi garantat.