Conferinţă privind respectarea drepturilor fundamentale în UE
La conferinţa care are loc marţi la Vilnius sunt invitaţi să participe peste 300 de factori de decizie şi specialişti din întreaga Uniune Europeană.
Articol de Mihaela Mihai, 12 Noiembrie 2013, 10:31
Violenţele motivate de ură sunt dezbatute la o conferinţă europeană privind respectarea drepturilor fundamentale, care are loc la Vilnius.
Criza economică şi socială din ultimii ani din Uniunea Europeană a oferit un teren fertil pentru înmulţirea prejudecăţilor, care au dus, în unele cazuri, la acte de violenţă împotriva celor mai vulnerabile grupuri ale societăţii.
Dovezile adunate de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, dar şi de alte organizaţii, arată că infracţiunile motivate de ură sunt o realitate de zi cu zi în întreaga Uniune Europeană.
Potrivit unui sondaj realizat în 2008, în cele 27 de state membre de la acea vreme s-au confruntat cu astfel de agresiuni 18% din imigranţii din Africa Subsahariană şi un procent egal din rândul etnicilor romi. În rândul minorităţilor sexuale, proporţia a fost de 25%.
Audio: Conferinţă privind respectarea drepturilor fundamentale în UE.
Motivate de rasism, xenofobie, intoleranţă religioasă sau faţă de orientarea sexuală a semenilor, astfel de infracţiuni pun în pericol comunităţi întregi, atrage atenţia directorul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale, Morten Kjaerum.
"Violenţele motivate de ură nu afectează doar persoanele care le cad victime, ele induc un sentiment de frică în rândul tuturor celor care aparţin aceluiaşi grup. Efectele sunt mult ma mari şi privesc o întreagă societate", a spus Morten Kjaerum.
În final, astfel de infracţiuni pun în pericol angajamentele Uniunii Europene faţă de democraţie şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului, cum ar fi egalitatea în faţa legii şi nediscriminarea.
La conferinţa care are loc marţi la Vilnius sunt invitaţi să participe peste 300 de factori de decizie şi specialişti din întreaga Uniune Europeană.
Se va încerca găsirea celor mai eficiente strategii de combatere a violenţelor motivate de ură, prin adoptarea unor măsuri juridice şi politice atât la nivel naţional, cât şi la nivelul întregului for comunitar.
Vor fi identificate, totodată, soluţii practice de sprijinire a victimelor.
Organizată de Agenţia Europeană pentru Drepturi Fundamentale şi găzduită de preşedinţia lituaniană a Uniunii, conferinţa se va bucura de prezenţa comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.