Conferință privind gestionarea fondurilor structurale
Potrivit normelor comunitare statele membre administrează fondurile europene în mod descentralizat, iar banii ajung la fiecare ţară în parte în baza unor acorduri de parteneriat.
Articol de Mihaela Mihai, 19 Ianuarie 2015, 09:56
La Bruxelles începe luni o conferinţă dedicată instrumentelor financiare de care pot beneficia europenii în cadrul fondurilor structurale şi de investiţii.
Conferinţa va fi deschisă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate alături de care se va afla reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii.
Oficialii de la Bruxelles văd în această conferinţă care va dura 2 zile o ocazie pentru responsabilii cu gestionarea banilor comunitari din statele membre să afle mai multe informaţii despre caracteristicile şi avantajele instrumentelor financiare puse la dispoziţie prin intermediul fondurilor structurale şi de investiţii.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Există 5 tipuri de astfel de instrumente: Fondul European de Dezvoltare Regională prin care Uniunea îşi propune să corecteze dezechilibrele existente între diferitele regiuni, cel social-european care urmăreşte crearea de locuri de muncă, Fondul de Coeziune destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitori este mai mic de 90% din media europeană, fondul agricol pentru dezvoltare rurală şi în fine cel pentru pescuit şi afaceri maritime.
Potrivit normelor comunitare statele membre administrează fondurile în mod descentralizat, iar banii ajung la fiecare ţară în parte în baza unor acorduri de parteneriat.
Aceste documente stabilesc planurile autorităţilor naţionale cu privire la utilizarea finanţării, planuri care trebuie să respundă însă obiectivelor fixate în cadrul strategiei Europa 2020 de creştere economică, inovare şi creare de locuri de muncă în UE.
Pentru ca aceste fonduri să aibă un impact cât mai mare Comisia Europeană recoamandă autorităţilor naţionale regionale sau locale să colaboreze cu sindicatele, angajatorii, organizaţiile neguvernamentale sau alte organisme care promovează integrarea socială a persoanelor defavorizate egalitatea între femei şi bărbaţi sau nediscriminarea.
Sfatul despre cum pot fi folosite aceste fonduri se găsesc şi pe o pagină specială de internet denumită oficial platforma fat combat.
Pagina este lansată asţazi în prima zi a conferinţei de la Bruxelles şi va deveni un loc în care cei care utilizează banii din cadrul fondrurilor structurale şi de investiţii vor putea face schimb de experienţă.