Conferința Platformei Civile Uniunea Europeană Ucraina
Conferința Platformei Civile Uniunea Europeană Ucraina, de azi de la Kiev va face bilanțul evoluțiilor înregistrate în aplicarea a Acordului de asociere dintre Uniune și Ucraina.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Noiembrie 2016, 09:30
La Kiev, are loc, astăzi, evaluarea modului în care au fost aplicate, până acum, prevederile acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina.
Conferința Platformei Civile Uniunea Europeană Ucraina, de astăzi de la Kiev va face bilanțul evoluțiilor înregistrate în aplicarea a Acordului de asociere dintre Uniune și Ucraina, încheiat în 2014.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Vor fi prezentate și discutate două rapoarte, pregătite de fiecare dintre părți: unul privind reglementarea pieței muncii, cu accent pe adaptarea legislației ucrainene la cea europeană în domeniu, iar celălalt vizând practicile de drept și nediscriminatorii, cu referire precisă la drepturile grupurilor vulnerabile.
Platforma civilă Uniunea Europeană - Ucraina, creată în aprilie 2015, completează înțelegerile politicile existente în Acordul de asociere, pentru a permite societății civile din ambele părți să monitorizeze procesul de punere în aplicare și să pregătească recomandări autorităților în cauză, facilitând comunicarea cu acestea.
Platforma are 15 membri de fiecare parte. Astfel, componența europeană este asigurată de 9 reprezentanți de la Comitetul Economic și Social European și șase observatori permanenți din rândul rețelele europene ale societății civile.
La finalul lucrărilor, va fi adoptată o declarație comună - menționează un comunicat al Comisiei Europene.
Negocierile pentru Acordul de asociere cu Ucraina, lansate în 2007, s-au încheiat prin semnarea documentului, cu ocazia Consiliului European din iunie 2014.
Procesul a fost puțin mai accelerat decât în cazul altor țări, dat fiind contextul disensiunilor cu Rusia și a conflictului din estul separatist al Ucrainei. La Bruxelles, s-a considerat că este în interesul Uniunii Europene să aibă un vecin puternic și stabil la frontiera sa estică, un vecin capabil să reziste tentativelor de destabilizare a Europei.
Părți importante ale Acordului de asociere au început să se aplice, cu titlu provizoriu, la câteva luni după semnare, iar de la începutul acestui an, a intrat în vigoare și acordul de liber schimb, prin care taxele vamale au fost anulate: unele imediat, iar altele treptat.
În plus, Ucraina beneficiază de sprijin politic economic și financiar din partea Uniunii Europene. În bugetul 2014-2020, 11 miliarde de euro sunt alocați Kievului pentru dezvoltare și pentru apropierea de Uniune.