Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, la a 52-a ediție
Conferinţa de securitate de la Munchen este o întâlnire informală, care are loc anual, începând din 1963.
12 Februarie 2016, 09:37
Peste 600 de lideri din întreaga lume participă, de astăzi, la Munchen, la cea de-a 52-a ediţie a Conferinţei pentru Securitate.
Timp de 3 zile vor fi dezbătute crizele din prezent şi provocările viitoare asupra securităţii internaţionale.
Conferinţa de securitate de la Munchen este o întâlnire informală, care are loc anual, începând din 1963.
Acest forum independent are scopul de a promova soluţionarea paşnică a oricărui conflict, cooperarea internaţională şi dialogul pentru a face faţă provocărilor prezente şi viitoare asupra securităţii.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În ultimele cinci decenii, reuniunea a devenit forumul global major de dezbateri privind politica de securitate.
La ediţia din acest an sunt aşteptaţi aproximativ 30 de şefi de stat şi de guvern şi peste 70 de miniştri ai apărării şi de externe.
Între liderii care şi-au confirmat participarea la lucrările conferinţei se numără Regele Iordaniei, preşedinţii Poloniei şi Ucrainei, premierii Rusiei şi Irakului şi miniştrii apărării rus şi american.
La discuţii va fi prezentă şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Preşedintele României, Klaus Iohannis este vorbitor principal mâine în cadrul conferinţei, la panelul dedicat viitorului NATO.
Printre subiectele principale care vor fi discutate la conferinţa de la Munchen se numără răspunsul Europei la criza refugiaţilor şi războiul din Siria. Vor mai fi abordate stabilitatea în Africa Sub-Sahariană şi controlul armelor în cyber-spaţiu.
Pentru prima oară, pe agendă figurează o sesiune axată pe pericolele epidemiilor asupra stabilităţii şi securităţii globale.
Pentru a avea o bază de pornire în toate aceste discuţii, Fundaţia Conferinţei de la Munchen a realizat un Raport asupra securităţii, care conţine informaţii, statistici şi hărţi care clarifică unele dintre cele mai importante tendinţe şi provocări pentru securitatea internaţională.
Raportul a fost pregătit în cooperare cu numeroase instituţii recunoscute şi constituie o documentare utilă pentru participanţii la conferinţă, dar şi pentru profesioniştii din domeniul securităţii şi chiar pentru public.