Conferinţă pe tema participării femeilor de etnie romă în viaţa publică
Bruxelles-ul găzduieşte astăzi o conferinţă pe tema participării femeilor de etnie romă în viaţa publică.
Articol de Arina Petrovici, 02 Septembrie 2016, 09:44
Bruxelles-ul găzduieşte astăzi o conferinţă pe tema participării femeilor de etnie romă în viaţa publică.
Când vine vorba de problemele romilor, se constată că dimensiunea de gen a fost, de-a lungul timpului, constant neglijată.
În orice caz, femeile joacă un rol esenţial în comunitatea romă, iar asigurarea participării lor la viaţa publică ar fi un element-cheie pentru îmbunătăţirea situaţiei.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În Europa, femeile de etnie romă trebuie adesea să facă faţă discriminărilor pe multiple fronturi: se confruntă atât cu rasismul, pentru că sunt rome, cât şi cu distincţia de gen – recunoaşte Executivul de la Bruxelles.
Nu este, prin urmare, posibil să vorbim despre incluziunea romilor, în condiţiile în care jumătate din comunitatea lor are foarte puţine şanse sau niciuna pentru a-şi exprima nevoile sau a-şi face auzită vocea.
Astfel că, politica de incluziune a romilor necesită femei activist sau avocat de etnie romă.
Iar dimensiunea de gen poate juca un rol important în succesul Strategiilor Naţionale pentru Integrarea Romilor.
Cu toate aceste argumente, Comitetul European Economic şi Social a organizat dezbaterea de astăzi, de la Bruxelles, în speranţa că va putea face mai multe pentru participarea femeilor de etnie romă în viaţa publică.
Însă, faţă de datele publicate acum două luni, în ultimul raport al Curţii Europene de Conturi cu privire la integrarea romilor în ţările comunitare, conferinţa de astăzi pare o… extravaganţă.
Documentul arăta că iniţiativele de politică ale Uniunii Europene şi proiectele pe care aceasta le-a finanţat în vederea promovării integrării romilor au înregistrat progrese semnificative, dar că există în continuare o serie de obstacole şi dileme care împiedică maximizarea impactului fondurilor alocate.
În special, se consideră că progresul a fost frânat de lipsa de date adecvate, inclusiv de date privind etnia. În stadiul actual, nu ştim cu adevărat cât de bine sunt integraţi romii, pentru că nu avem date temeinice în acest sens.
De altfel, nici măcar nu cunoaştem cu exactitate dimensiunea populaţiei rome.
Desigur, etnia este o chestiune sensibilă, dar atâta timp cât această problemă nu este rezolvată, procesul decizional va fi afectat în scurt timp şi va suferi până în 2020 – explica luxemburghezul Henri Grethen, responsabil de acest raport al Curţii Europene de Conturi.