Conferinţa Miniştrilor Agriculturii, la Chişinău
Conferinţa are drept obiective dezbaterea priorităţilor de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural din ţările Parteneriatului Estic.
Articol de Victor Gheorghe, 23 Ianuarie 2014, 11:01
La Chişinău are loc joi Conferinţa Miniştrilor Agriculturii din ţările membre ale Parteneriatului Estic.
Participă comisarii europeni pentru Agricultură şi Extindere.
Conferinţa are drept obiective dezbaterea priorităţilor de dezvoltare a agriculturii si mediului rural din ţările Parteneriatului Estic, precum şi a modalităţilor de intensificare a cooperării cu Uniunea Europeana în cadrul programului European pentru Agricultură si Dezvoltare Rurală pentru tările din vecinatatea Uniunii Europene.
Acestă iniţiativă politică a fost lansată în anul 2011 şi face parte din angajamentul Uniunii pentru creştere economică şi stabilitate în vecinatatea sa.
Audio: Conferinţa Miniştrilor Agriculturii din ţările membre ale Parteneriatului Estic.
Într-o declaraţie la Bruxelles, comisarul Dacian Cioloş a precizat că şi-a propus să aibă o întâlnire şi cu liderii partidelor politice membre ale parlamentului de la Chişinău pentru a discuta mai ales despre Acordul de liber schimb aprofundat şi despre impactul acestui acord asupra sectorului agricol din Republica Moldova.
"Vreau să clarific lucrurile, că din start Comisia Europeană a negociat acest acord, cel puţin pe partea de agricultură, gândindu-ne clar la avantajele pe care Republica Moldova le poate avea din apropierea de Uniunea Europeană. Nu a fost deloc obiectivul nostru de a lărgi această piaţă de 500 de milioane de consumatori cu încă una de trei milioane.
"Nu acesta a fost obiectivul Uniunii Europene, ci să permitem unei ţări cu 3-4 milioane de locuitori să aibă acces pe o piaţă de 500 de milioane de consumatori. Voi explica liderilor politici că pentru toate sectoarele sensibile ale agriculturii şi sectorului agroalimentar din Republica Moldova am prevăzut posibilitatea pentru această ţară de a se proteja”, a spus Dacian Cioloş.
Comisarul european pentru agricultură susţine că a fost prevăzut şi un sprijin financiar pentru ca Republica Moldova să se poată alinia la normele comunitare şi să poată să exporte produse pe piaţa europeană.
De asemenea, a menţionat înaltul oficial european, au fost prevăzute fonduri pentru a susţine dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova prin investiţii sau prin dezvoltarea capacităţii administrative la nivel local.