Conferinţă, în Olanda, pe tema îmbunătăţirii calităţii apei
Alături de primari, participă reprezentanți ai regiunilor , comunităților, directori ai stațiilor de epurare a apelor reziduale și reprezentanţi ai unor institute de cercetare.
Articol de Victor Gheorghe, 11 Februarie 2016, 10:48
Zeci de primari ai unor oraşe europene participă la o conferinţă, în Olanda, pe tema îmbunătăţirii calităţii apei.
Comisarul european pentru mediu , afaceri maritime și pescuit Karmenu Vella împreună cu preşedinţia olandeză a Uniunii i-a invitat pe primarii europeni să stabilească, împreună cu experţi în domeniu, o foaie de parcurs pentru o strategie de îmbunătăţire a producerii şi distribuţiei apei potabile mai ales în mediul urban.
Alături de primari, participă reprezentanți ai regiunilor , comunităților, directori ai stațiilor de epurare a apelor reziduale, reprezentanţi ai unor institute de cercetare a calităţii apei. De asemenea, sunt aşteptaţi reprezentanţi ai unor instituţii financiare cum ar fi Banca Europeană de Investiţii.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Potrivit ultimului raport, politica de mediu a Uniunii Europene a dus, în ultimii 10 ani, la creșterea calității aerului și a apei, la reducerea cantității de deșeuri depozitate și la reciclarea mai multor resurse. Raportul subliniază însă și necesitatea unor eforturi mai mari pentru a atinge, până în 2050, obiectivul privind „o viață bună, în limitele planetei noastre”.
Un subiect de discuţie va fi şi ecologizarea economiei. Potrivit statisticilor, industriile verzi au crescut în Uniunea Europeană cu peste 50 % în perioada 2000-2011, în ciuda crizei economice care a afectat alte sectoare.
S-a îmbunătățit și gestionarea deșeurilor, reducându-se cantitatea depusă la gropile de gunoi în 27 de țări europene.
În medie, procentele de reciclare din Spațiul Economic European au crescut de la 22 % în 2004 la aproximativ 29 % în 2012.
Uniunea Europeană este bogată în cunoștințe și competențe, dar relativ săracă în resurse.
De aceea, susţin experţii, trecerea la o economie mai verde, cu abordările inovatoare necesare în acest scop, are un potențial uriaș pentru creștere, locuri de muncă și prosperitate.
În acest sens, Comisia a propus acțiuni noi, cum ar fi un pachet ambițios pentru o economie circulară, care să vizeze toate aspectele ciclului de viață al produselor, de la proiectare la consum, și să faciliteze dezvoltarea piețelor pentru materialele reciclate, precum și o inițiativă privind gestionarea oceanelor.