Conferinţa europeană pentru dezvoltare rurală
În oraşul irlandez Cork are loc, astăzi şi mâine, Conferinţa europeană pentru dezvoltare rurală.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Septembrie 2016, 11:01
În oraşul irlandez Cork are loc, astăzi şi mâine, Conferinţa europeană pentru dezvoltare rurală.
Reuniunea care începe, astăzi, în Irlanda, are loc exact după 20 de ani de la Conferinţa, considerată revoluţionară la acel moment, întrucât a lansat, practic, conceptul de dezvoltare rurală durabilă.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Declaraţia de la Cork, adoptată la conferinţa din 1996, afirma că „dezvoltarea rurală trebuie ridicată la rang de prioritate a Uniunii Europene, având următoarele obiective: oprirea exodului populaţiei rurale către oraşe, combaterea sărăciei, stimularea apariţiei de noi locuri de muncă şi a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, în comunităţile rurale, creşterea gradului de asigurare a calităţii vieţii, a sănătăţii, siguranţei şi dezvoltării personale a oamenilor de la sate.
Necesitatea de a păstra şi chiar îmbunătăţi calitatea mediului trebuie să fie parte integrantă a tuturor politicilor europene de dezvoltare rurală. De asemenea, trebuie asigurat un echilibru între zonele rurale şi cele urbane în ce priveşte cheltuirea banilor publici, investiţiile în infrastructură, în serviciile de educaţie şi sănătate” – sunt alte principii asumate în Declaraţie de la Cork.
Exact după 20 de ani, 250 de participanţi – decidenţi politici, reprezentaţi ai societăţii civile şi universiari, experţi şi lucrători din domeniu - revin în oraşul irlandez, împreună cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltarea rurală, irlandezul Phil Hogan, pentru a evalua provocările actuale şi viitoare pentru agricultură şi lumea satului, care, oricum, au acum alte coordonate decât în 1996.
Publicul interesat de problematică are acces liber la dezbateri.
În prezent, agricultura europeană este condusă după pricipiile cuprinse în strategia de dezvoltare rurală 2014-2020. Între acestea, modernizarea exploataţiilor agricole, prin consolidarea şi deschiderea lor către piaţă şi procesarea produselor agricole, încurajarea întineririi generaţiilor de agricultori, crearea de noi locuri de muncă la sate, dezvoltarea infrastructurii şi diversificarea economiei rurale, protecţia mediului şi îmbunătăţirea vieţii locuitorilor.
Prin acest program, România are alocate aproximativ 10 miliarde de euro, dintre care peste 8 miliarde de la Uniunea Europeană, iar restul contribuţie naţională.