Conferinţă despre renaturarea oraşelor, la Bruxelles
Conceptul de renaturare a oraşelor lansat de UE înseamnă redescoperirea naturii şi păstrarea unui mediu cât mai curat care să ducă la îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Mai 2014, 11:10
La Bruxelles are loc, marţi şi miercuri, conferinţa cu tema 'Renaturarea oraşelor, să răspundem provocărilor şi efectelor crizei economice şi să găsim soluţii pentru protejarea mediului şi a naturii'.
Conferinţa este organizată de Comisia Europeană prin Direcţia Regiuni şi Dezvoltare Locală, Mediu, Consumator şi Sănătate aub auspiciile preşedinţiei elene a Consiliului European.
Obiectivul declarat al lucrărilor este punerea în valoare şi popularizarea instrumentelor inovatoare, a strategiilor şi a celor mai bune practici şi soluţii pe care să le aplice oraşele europene în încercarea de a împleti tradiţia cu modernitatea având permanent în vedere respectarea mediului înconjurător şi a naturii.
Participanţii, reprezentanţi de înalt nivel al mediului universitar din toate ţările europene, ai autorităţilor locale, specializaţi în planificarea urbană, ai organizaţiilor pentru protecţia mediului, ai sectorului privat cu conexiuni în domeniu dar şi membri ai Parlamentului European şi oficiali ai Comisiei implicaţi în politica de acţiuni pentru climat, vor căuta răspunsuri la problemele grave privind calitatea mediului în care trăiesc cetăţenii din aglomerările urbane.
Audio: Conferinţă despre renaturarea oraşelor, la Bruxelles.
Discuţiile vor porni de la situaţia actuală din majoritatea oraşelor europene şi în special a celor mari, unde în ultimii ani numărul populaţiei a crescut în mod constant, la fel şi cel al maşinilor, în timp ce numărul copacilor şi al zonelor verzi nu au putut ţine pasul cu înmulţirea factorilor poluanţi.
În prezent 4 din 5 europeni trăiesc în zone urbane şi calitatea vieţii lor este direct influenţată de starea mediului.
Conceptul de renaturare a oraşelor, lansat de Uniunea Europeană, înseamnă redescoperirea naturii şi păstrarea unui mediu cât mai curat care în final să ducă şi la îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor.
Printre obiectivele acestei politici se află înmulţirea zonelor verzi ale oraşelor şi a arborilor ornamentali, aplicarea de măsuri care să diminueze poluarea aerului provocată de traficul rutier, sporirea surselor regenerabile şi ecologice de obţinere a energiei, curăţarea şi întreţinerea cursurilor râurilor care traversează oraşele, reducerea poluării din marile porturi europene, dotarea cu staţii moderne de epurare a apelor reziduale, colectarea şi reciclarea responsabilă a deşeurilor şi încurajarea schimbului de bune practici între oraşele europene.
De câţiva ani, comisia a lansat şi un concurs" "Cel mai verde oraş european".
Cele mai bune poziţii fiind obţinute de oraşele scandinave.
Codaşe sunt cele din sud-estul Europei, între care şi Bucureştiul nostru.