Conferință despre inovarea în sectorul serviciilor
La Helsinki, în Finlanda, are loc, marți şi miercuri, conferinţa cu tema "Inovarea în sectorul serviciilor, motor al schimbărilor în industriile şi regiunile europene".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Septembrie 2014, 11:24
Industriile şi regiunile europene sunt în plină transformare economică, iar sectorul serviciilor joacă un rol esenţial în acest proces.
Prin crearea Centrului European de Inovare în domeniul Serviciilor, Comisia Europeană a luat foarte în serios rolul acestui sector şi a sprijinit regiunile în gestionarea de proiecte la scară largă, cu scopul de a dezvolta noi politici în materie de inovare în servicii.
Conferinţa organizată la Helsinki, cu sprijinul Comisiei Europene, va prezenta concluziile rezultate în urma experienţelor şi a activităţii în domeniu acumulate în ultimii doi ani, de la ediţia anterioară.
Audio: Conferință despre inovarea în sectorul serviciilor.
Participanţii se aşteaptă ca lucrările să facă lumină în mare parte dintre problemele pe care şi le pun specialiştii din domeniul serviciilor, şi anume: cum poate stimula inovarea în servicii competitivitatea şi creşterea economică a regiunilor, cum se va putea profita la maximum de puterea transformatoare a inovării în servicii, ce gen de politici, instrumente şi măsuri vor fi aplicate pentru îmbunătăţirea situaţiei economiilor regionale, ce trebuie făcut pentru a stimula transformarea industriei cu ajutorul serviciilor.
O creştere economică durabilă depinde tot mai mult de capacitatea de inovare şi transformare a economiilor regionale în sensul adaptării lor la un mediu aflat în permanentă schimbare şi din ce în ce mai competitiv.
Aceasta înseamnă că sunt necesare eforturi mult mai mari pentru stimularea inovării, a cercetării şi a dezvoltării, precum şi a spiritului antreprenorial, aşa cum prevede Strategia Europa 2020.
Ca dovadă, promovarea inovării a reprezentat o trăsătură centrală a programelor derulate în cadrul Politicii de Coeziune în perioada 2007-2013, când 86,4 miliarde de euro au fost direcţionate către inovare în ansamblu.
Acest angajament continuă să fie consolidat şi în exerciţiul bugetar prezent, 2014-2020, când alocările pentru cercetare şi inovare cresc cu 30%.
Mai mult, antreprenorii vor fi încurajaţi să creeze şi să dezvolte întreprinderi mici şi mijlocii, conduse după politici de management bazate pe competitivitate şi inovaţie.
Aceştia vor avea acces mult mai uşor la obţinerea de finanţare din bani europeni şi la asistenţă pentru afaceri la nivelul regiunilor.