Conferinţă despre Balcanii de vest la Berlin
Obiectivul summitului de la Berlin este reafirmarea de către Uniunea Europeană a angajamentului său faţă de perspectiva europeană a tuturor ţărilor din Balcanii de Vest.
Articol de Arina Petrovici, 28 August 2014, 11:05
Berlinul găzduieşte joi Conferinţa Balcanilor de Vest, o reuniune despre care se spune că urmăreşte descoperirea potenţialului economic al acestor ţări, dar unde se aşteaptă şi declaraţii politice importante pentru aderarea statelor respective la UE.
Totul în contextul crizei ucrainene şi al sancţiunilor impuse Rusiei.
La Conferinţa Balcanilor de Vest de joi sunt aşteptaţi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, vicepreşedintele Günther Oettinger, comisarul pentru extindere Stefan Füle, alături de înalte oficialităţi germane şi de miniştrii de externe şi ai economiei, precum şi de lideri politici din Serbia, Croaţia, Kosovo, Albania, Slovenia şi Macedonia.
Conform Executivului de la Bruxelles, obiectivul summitului este reafirmarea de către Uniune a angajamentului său faţă de perspectiva europeană a tuturor ţărilor din Balcanii de Vest şi sprijinirea acestora pe calea aderării, nu în ultimul rând prin facilitarea creşterii cooperării regionale.
Audio: Berlinul găzduiește Conferinţa Balcanilor de Vest.
Într-o declaraţie susţinută înaintea conferinţei şi preluată de agenţia TANJUG, cancelarul Angela Merkel aprecia că "ne-am gândit la o modalitate de a marca centenarul izbucnirii Primului Război Mondial nu doar prin a ne reaminti de trecut, dar şi prin a privi spre viitor".
"În ciuda diferenţelor, există o unitate în centru"
Cancelarul Merkel a precizat că guvernul pe care îl conduce a avut ideea de a invita toate ţările din regiune şi de a le arăta că toate conflictele s-au încheiat şi că, în ciuda diferenţelor, există o unitate în centru.
Cancelarul german a susţinut că aceasta înseamnă că toate statele din Balcanii de Vest au şansa de a se alătura UE, iar acesta este scopul pe care ele le urmăresc împreună.
Tot înainte de conferinţă, postul german de radio Deutsche Welle a organizat o dezbatere pe tema balcanizării Europei.
Făcând un recurs la istorie, jurnaliştii germani amintesc că din secolul al XIX-lea popoarele din Balcani au declanşat războaie sângeroase de eliberare şi de construire a statelor naţionale.
Dacă în 1887 cancelarul german Otto von Bismarck spunea clar că Balcanii nu prezintă interes şi că prietenia Rusiei este mai valoroasă decât prietenia Bulgariei, acum lucrurile arată puţin diferit, notează site-ul Deutsche Welle.
UE şi, în special, Germania de mult timp încearcă să convingă Serbia, stat candidat şi aliat al Rusiei, să se alăture sancţiunilor europene împotriva Moscovei, însă Belgradul refuză cu încăpăţânare, făcând apel la legăturile istorice cu fraţii ruşi, scrie Deutsche Welle.