Conferință despre avantajele și provocările cardului profesional european
La Bruxelles va avea loc azi o conferință despre avantajele și provocările apărute după lansarea cardului profesional european.
Articol de Victor Gheorghe, 18 Martie 2016, 09:43
La Bruxelles va avea loc azi o conferință despre avantajele și provocările apărute după lansarea cardului profesional european.
La conferință au fost invitați reprezentanți ai autorităților naționale competente, ai organizațiilor și asociațiilor profesionale la nivel național și european, membri ai sindicatelor și asociațiilor patronale.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, în cadrul discuțiilor se va pune accent pe mecanismul de alertă introdus în paralel cu acest card profesional.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Este vorba despre un mecanism de mare ajutor în semnalarea unor cazuri de persoane al căror drept de practică a fost interzis sau restricționat, iar domeniile vizate în special sunt sănătatea și educația.
Directiva Europeană care recunoaște calificările profesionale la nivelul statelor membre a intrat în vigoare 18 ianuarie 2016 a intrat în vigoare.
Astfel a apărut Cardul European Profesional. Acesta este, de fapt, o aplicație centralizată care se aplică deocamdată doar pentru profesiile de asistent medical generalist, farmacist, fizioterapeut, ghid montan și agent imobiliar.
Cardul are scopul de a simplifica procedura de recunoaștere a profesiilor în cazul mutării într-un alt stat al Uniunii Europene.
Pentru a solicita un card professional european, aplicantul trebuie mai întâi să se conecteze la serviciul de autentificare de pe siteul Comisiei Europene.
El își va crea un nume de utilizator și o parolă. Apoi, durează dora câteva minute pentru a completa un profil cu informații personale și date de contact.
De îndată ce profilul este complet, se poate crea o aplicație cu ajutorul căreia se pot încărca în sistem copiile scanate ale documentelor relevante ce vor fi trimise autorității din țara de origine.
Atenție: fiecare document justificativ trebuie scanat și încărcat ca fișier separat. După aceea, în orice moment se poate actualiza profilul modificând datele de contact (adresă de e-mail, număr de telefon).
Dar, din momentul în care cererea a fost trimisă, aplicantul nu mai poate actualiza singur datele personale (numărul cărții de identitate sau al pașaportului, numele și cetățenia - informații care apar pe certificat). El va trebui să transmită autorității care se ocupă de dosar o solicitare de actualizare.
Întrega procedură, care include trimiterea datelor către țara gazdă, poate dura maximum trei luni. Procesul este deja aplicat la nivelul mai multor țări, iar taxele care se aplică sunt fixate de autoritățile naționale competente și pot varia între 0 și 200 de euro.