Conferinţă dedicată rolului justiţiei în UE
La conferinţa de la Bruxelles va fi discutată situaţia drepturilor fundamentale în UE: cum să consolidăm drepturile fundamentale, democraţia şi domnia legii în ţările membre.
Articol de Arina Petrovici, 21 Noiembrie 2013, 13:33
La Bruxelles, începe joi o conferinţă de două zile, dedicată rolului justiţiei în Uniunea Europeană.
Conferinţa "Assises de la Justice" / "Fundamentele justiţiei" va reuni, pe parcursul a două zile, judecători, jurişti, economişti şi filozofi eminenţi, precum şi politicieni influenţi la nivel naţional şi european, care vor dezbate o serie de idei menite să contureze politica de justiţie a Uniunii Europene în anii care vin.
Potrivit Comisiei Europene, care a organizat conferinţa, cele patru secţiuni de discuţie vor avea următoarea tematică: eficienţa sistemelor de justiţie, independenţa justiţiei, domnia legii şi spaţiul european al justiţiei, bazat pe principiul încrederii reciproce.
"Assises de la Justice" - care dă şi titlul amplei dezbateri de la Bruxelles - este un forum dedicat politicilor de justiţie ale Uniunii Europene, care încearcă să genereze idei care să contribuie în mod direct la creionarea acestor politici în viitor.
În acest scop, forumul a fost deschis oricărei contribuţii din partea europenilor interesaţi de acest subiect, iar unele dintre ele chiar vor fi dezbătute în cadrul conferinţei.
Audio: Conferinţă dedicată rolului justiţiei în UE.
Astfel, va fi discutată situaţia drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană: cum să consolidăm drepturile fundamentale, democraţia şi domnia legii în ţările membre.
Participanţii vor fi invitaţi să reflecteze la o justiţie mai umană, eficientă, preventivă, apropiată şi sensibilă la nevoile persoanelor, care să privilegieze dialogul, responsabilitatea comună şi acordul.
Totodată, se va vorbi despre necesitatea armonizării procedurilor de expertiză în Uniunea Europeană, despre metodele de selecţie a judecătorilor şi procurorilor în blocul comunitar şi despre importanţa îndeplinirii aceloraşi standarde de către statele candidate în procesul de extindere a Uniunii.
Necesitatea armonizării procedurilor de expertiză în Uniunea Europeană, dar şi provocarea extremismului şi a populismului - cum protejăm democraţia şi domnia legii în Europa?
O justiţie care pune copilul în centru - consideraţii legate de felul în care este favorizat copilul în viitoarele politici ale Uniunii Europene - sau bunăstarea copilului şi a familiei în lumina a două modele diferite ale integrării europene: integrarea prin descentralizare, respectiv, prin centralizare - vor fi alte teme importante abordate în cadrul conferinţei de la Bruxelles.
Tune in to the ‘Assises de la Justice’ live webstream here: http://t.co/A2oaWEJBsO#EUJusticepic.twitter.com/sY1cENRtnQ
— EU Justice (@EU_Justice) November 21, 2013