Conferinţă dedicată biocizilor, la Helsinki
Agenţia Europeană pentru Produse Chimice organizează la Helsinki o conferinţă dedicată biocizilor.
Articol de Arina Petrovici, 01 Septembrie 2016, 09:53
Agenţia Europeană pentru Produse Chimice organizează astăzi în capitala Finlandei o conferinţă dedicată biocizilor, adică acelor produse care ne protejează împotriva organismelor şi a microorganismelor periculoase.
Printre acestea se numără, de exemplu, substanţele insecticide ori dezinfectanţii folosiţi în spitale.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Toate părţile implicate, de la divese companii, ONG-uri şi asociaţii la Agenţia Europeană pentru Produse Chimice şi la Comisia Europeană, vor face schimburi de experienţă şi de bune practici, analizând totodată regulamentul privind produsele biocide.
Obiectivul general al conferinţei de astăzi este informarea companiilor cu privire la rolul şi obligaţiile de a respecta exigenţele legale în materie de biocide.
Agenţia Europeană pentru Produse Chimice aspiră să devină principala autoritate de reglementare a lumii în ceea ce priveşte siguranţa substanţelor chimice şi asigură accesul tuturor la informaţii cu privire la pericole şi la utilizarea substanţelor în condiţii de siguranţă.
Totodată, agenţia este forţa motrice în punerea în aplicare a legislaţiei inovatoare a Uniunii Europene privind substanţele chimice în vederea protejării sănătăţii umane şi a mediului înconjurător.
Organizaţia a fost înfiinţată în 2007 şi are sediul în capitala finlandeză, Helsinki.
Prin activitatea sa, agenţia se asigură că substanţele chimice sunt utilizate în condiţii de siguranţă şi că cele mai periculoase dintre acestea sunt înlocuite cu alternative mai sigure.
Agenţia Europeană pentru produse chimice are peste 500 de angajaţi din 27 de ţări europene, patru comitete ştiinţifice cu experţi din toate statele membre, un forum al autorităţii naţionale de aplicare a legii, trei reţele de experţi, peste 6.000 de substanţe înregistrate şi mai bine de 5 milioane de notificări de clasificare şi etichetare cu privire la mai mult de 100 de mii de substanţe.
Regulamentul privind produsele biocide a fost introdus pentru a asigura disponibilitatea unui volum suficient de informaţii cu privire la aceste produse, astfel încât consumatorii să le poată folosi în siguranţă.
Legea privind procedura de consimţământ prealabil în cunoştinţă de cauză stabileşte orientări privind exportul şi importul de substanţe chimice periculoase.
Prin acest mecanism, ţările de destinaţie sunt informate atunci când sunt pe cale să primească substanţe chimice periculoase, având posibilitatea de a controla şi în anumite cazuri de a respinge importul acestora.