Conferinţă "Conservarea pe suport electronic a patrimoniului cultural"
250 de participanţi vor dezbate miercuri, la Amsterdam, modalităţile de conectare a colecţiilor de patrimoniu, pentru ca ele să poată fi cunoscute de cât mai multă lume.
Articol de Arina Petrovici, 29 Iunie 2016, 09:24
O conferinţă dedicată conservării pe suport electronic a patrimoniului cultural european este găzduită astăzi de Amsterdam.
250 de participanţi vor dezbate modalităţile de conectare a colecţiilor de patrimoniu, pentru ca ele să poată fi cunoscute de cât mai multă lume.
În Europa, procesul de digitalizare a patrimoniului cultural este pe calea cea bună – spun specialiştii.
AUDIO: Agenda europeană. Euranet Plus.
În condiţiile în care milioane de piese din arhive, muzee şi biblioteci sunt disponibile pe suport electronic, principala preocupare a devenit acum ulilizarea reală şi impactul pe care îl au aceste colecţii digitale asupra publicului.
Pentru a creşte valoarea culturală a colecţiilor conectate electronic, este necesară îmbunătăţirea nivelului de conectivitate interdisciplinară, a multilingvismului, a calităţii datelor, a gestionării drepturilor şi a platformelor, dar şi de optimizare a publicului.
Europa – cu bogata sa istorie culturală şi evoluând către Piaţa Unică Digitală – este deopotrivă un edificiu solid şi sursă de inspiraţie pentru a îmbunătăţi toţi aceşti parametri.
În acest context, Ministerul olandez al Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei organizează astăzi, la Amsterdam, conferinţa dedicată provocărilor care apar în procesul de conectare diditală, interdisciplinară şi transfrontalieră, a colecţiilor patrimoniului cultural şi invită participanţii să exploreze cărările cel mai adesea nebătătorite către găsirea şi informarea unui public tot mai mare şi mai divers.
În cadrul evenimentului, 40 de specialişti din întreaga lume vor vorbi despre modalităţi de angajare a publicului, de a face cât mai vizibilă şi mai accesibilă conectarea, vor încerca să determine cum schimbă digitalizarea instituţiile culturale şi vor examina variante de consolidare a infrastructurii patrimoniului electronic.
Alături de oficiali olandezi, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene şi ai statelor membre, vor fi prezenţi la conferinţă aproximativ 250 oameni interesaţi şi implicaţi în cultură, patrimoniu şi în sectorul digital, dar şi utilizatori de conţinuturi electronice din domenii creative, educaţie, cercetare şi turism.