Conferință "Combaterea sărăciei şi a formelor de discriminare în lume"
UE este determinată să se angajeze puternic în atingerea obiectivelor stabilite de ONU pentru combaterea sărăciei şi inegalităţilor în lume, până în anul 2030.
Articol de Laurenţiu Văduva, 07 Iulie 2016, 11:01
Uniunea Europeană este determinată să se angajeze puternic în atingerea obiectivelor stabilite de Naţiunile Unite pentru combaterea sărăciei şi inegalităţilor în lume, până în anul 2030.
Pentru aceasta, însă, politicile europene de dezvoltare vor trebui adaptate corespunzător.
O conferinţă pe această temă va reuni astăzi la Bruxelles societatea civilă, lideri europeni, experţi ai Comisiei şi ai Comitetului Economic şi social, precum şi alte părţi interesate.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Adunarea Generală a ONU a lansat în septembrie anul trecut un plan de acţiune fără precedent pentru combaterea sărăciei şi a tuturor formelor de discriminare în lume, până în anul 2030.
Sunt 17 obiective cu măsuri sociale, economice şi de protecţie a mediului.
Uniunea Europeană s-a implicat puternic în definitivarea agendei de dezvoltare 2030 a Naţiunilor Unite şi va continua să joace un rol important în implementarea ei. Iată ce declara prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, în cuvântarea ţinută la 27 septembrie 2015 în faţa Adunării Generale a ONU.
Frans Timmermans: "Dacă avem dorinţa de a acţiona, ei bine, în Europa suntem determinaţi să facem aceste lucruri împreună şi dorim să ne angajăm în totalitate alături de Naţiunile Unite, în impărtăşirea experienţelor, construirea de capacităţi şi monitorizarea progreselor. Vrem să facem aceste lucruri împreună. Obiectivele de dezvoltare sustenabilă al ONU vor adapta politicile europene de dezvoltare şi vor transforma totodată politicile noastre interne şi externe".
În ultimii ani, Uniunea Europeană a fost cel mai mare donor pentru programele de asistenţă şi dezvoltare la nivel global. 2015 a fost desemnat de Bruxelles anul european pentru dezvoltare, în cadrul unei campanii care a arătat unde se duc banii europeni destinaţi combaterii sărăciei, iar pentru perioada post-2015, Comisia şi-a lansat deja propria agendă pentru sprijinirea ţărilor sărace.
Pentru aceasta însă este nevoie de adaptarea politicilor europene de dezvoltare şi parteneriat şi acesta este de fapt unul din motivele organizării conferinţei de astăzi. se speră găsirea de răspunsuri din partea experţilor şi societăţii civile.
Evenimentul va fi deschis de prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans. Vor fi organizate ateliere de lucru pe teme precum consumul şi producţia, justiţia socială şi dreptul la muncă decentă, afaceri şi investiţii, precum şi pacea şi parteneriatele globale.
Se va pune problema cât de pregătite sunt acum statele membre ale UE pentru implementarea acestor obiective, cniţiative au existat până în acest moment sau cum putem face din politicile europene un factor determinant pentru implementarea obiectivelor ONU.