Conferinţa anuală GeoPAC, la Dresda
Conferinţa anuală GeoPAC dedicată politicii agricole comune a Uniunii Europene începe miercuri la Dresda.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Noiembrie 2014, 11:49
La Dresda, în Germania, începe miercuri conferinţa anuală GeoPAC dedicată politicii agricole comune a Uniunii Europene.
Obiectivul principal al acestei conferinţe organizată de Centrul de cercetare al Comisiei Europene este de a le oferi ocazia administraţiilor statelor membre, funcţionarilor europeni, precum şi antreprenorilor din agricultură şi din sectoarele coneze sa discute probleme şi inovaţii specifice în legatură strânsă cu gestionarea politicii agricole comune a Uniunii - menţionează un comunicat al Comisiei.
Lansată în 1962, politica agricolă comună este definită ac un parteneriat între agricultură şi societate, între Europa şi agricultorii săi, cu scopul de a aduce pe mesele noastre alimente sănătoase, sigure şi de înaltă calitate la preţuri accesibile şi echitabile.
Audio: Conferinţa anuală GeoPAC, la Dresda.
În 2011, sub coordonarea comisarului european Dacian Cioloş, reprezentantul României în executivul european, s-a procedat la o nouă reforma a politicii agricole comune, prin care se vizează consolidarea competitivităţii economice şi ecologice a sectorului agricol, promovarea inovaţiei, combaterea schimbărilor climatice şi creşterea economică în zona rurală.
Actuala politică a Uniunii în domeniu îi încurajează în agricultori să devină antrenori, să decidă ce produc pe baza propiului de afaceri, să-şi conceapă noi activităţi cum ar fi magazine ale fermelor, artizanat şi proiecte culturale, unităţi de turism rural.
Alte mari provocări ale ale politicii agricole comune sunt dezvoltarea sectorului produselor ecologice, facilităţi pentru tinerii care vor să-şi faca ferme, investiţii mai mari în inovare şi cercetare. onferinţa de astăzi de la Dresda va aborda toate aspectele tehnice legate de administrarea şi controlul terenurilor agricole şi forestiere prevăzute în politica agricolă comună, respectiv inspecţiile de teledetecţie, sistemele de gestionare şi de calitate pentru identificarea terenurilor, implementarea tehnologiei GPS în sprijinul efectuării controalelor, accesul la ajutoarele puse la dispoziţie de Comisie.
Evenimentul este de mare importanţă, inclusiv pentru potenţialele ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, pentru că reprezentanţii lor au ocazia să facă un schimb direct de informaţii privind trăsăturile politicii agricole comune şi modul în care ea poate fi implementată în acele ţări.