Conferinţa anuală dedicată Strategiei Atlanticului, la Dublin
Conferinţa anuală dedicată Strategiei Atlanticului este găzduită, astăzi, de oraşul irlandez Dublin.
Articol de Arina Petrovici, 27 Septembrie 2016, 10:44
Conferinţa anuală dedicată Strategiei Atlanticului este găzduită, astăzi, de oraşul irlandez Dublin.
Evenimentul prilejuieşte întâlnirea tuturor părţilor implicate, pentru a stabili contacte, a explora zone de cooperare, a face schimb de informaţii şi de bune practici, a promova şi identifica diverse idei de proiecte, dar şi pentru a finanţa parteneriate.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Conferinţa dedicată părţilor interesate în Platforma Atlanticului, ajunsă la cea de a treia ediţie, va avea în centru subiecte legate de prioritatea numărul 1 a Planului de Acţiune vizând Oceanul Atlantic, de promovarea antreprenoriatului şi a inovării, cu accent pe proiecte de dezvoltare, dar şi a activităţilor conexe celor mai bune practici cuprinse în Strategia Atlanticului.
Mai mult decât atât, conferinţa urmăreşte să acorde o importanţă mai mare dimensiunii internaţionale a Strategiei Oceanului Atlantic, cuprinsă în declaraţia de la Galway şi sprijinului său potenţial la Economia Albastră.
De menţionat că acordul încheiat în 2013 în oraşul irlandez Galway, de pe ţărmul Atlanticului, recunoaște că cercetarea acestui ocean va fi, în multe domenii, mai eficientă dacă este coordonată la nivel transatlantic, între Uniunea Europeană, Statele Unite şi Canada.
Domeniile de cooperare identificate în cadrul documentului cuprind: observarea oceanului, schimbul de date – cum ar fi cele privind temperatura, salinitatea și aciditatea –, interoperabilitatea și coordonarea infrastructurilor de observare – cum ar fi balizele de măsurare și navele de cercetare –, dar şi gestionarea durabilă a resurselor oceanice.
Totodată, sunt avute în vedere cartografierea fundului mării și a habitatelor bentonice, promovarea mobilității cercetătorilor, precum şi identificarea și recomandarea viitoarelor priorități de cercetare.
La ediţia din acest an, Conferinţa dedicată părţilor implicate în Platforma Atlanticului va onora cele mai valoroase realizări în domeniul creşterii albastre durabile, acordând Premiile Proiectului Atlantic.
Vor fi răsplătite cinci proiecte iniţiate în aria geografică acoperită de Strategia Atlanticului şi legate de punerea în practică a Planului de Acţiune vizând Oceanul Atlantic.
Pe lângă Trofeul Atlanticului, vor fi premiate proiecte din următoarele patru categorii: “antreprenoriat şi inovare”, “porturi la Atlantic şi managementul mediului de coastă”, “accesibilitate şi conectivitate”, respectiv, “durabilitate”. Un premiu special va fi acordat la categoria “cooperare internaţională”.