Conferinţa anuală a iniţiativei CE împotriva cancerului de sân
Discuţiile se vor concentra pe relaţia dintre Iniţiativa Comisiei Europene împotriva cancerului de sân şi politicile europene şi naţionale de screening şi îngrijire.
24 Noiembrie 2016, 09:48
În Italia se desfăşoară, astăzi şi mâine, Conferinţa anuală a iniţiativei Comisiei Europene împotriva cancerului de sân, la care vor fi prezentate progresele în domeniu.
Conferinţa din acest an, la care participă şi membri ai Parlamentului European, este axată pe modul în care descoperirile ştiinţifice sunt implementate în politicile de sănătate.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet plus.
Discuţiile se vor concentra pe relaţia dintre Iniţiativa Comisiei Europene împotriva cancerului de sân şi politicile europene şi naţionale de screening şi îngrijire.
Este foarte important ca descoperirile ştiinţifice solide să fie implementate în politici, pentru ca acestea să aibă impactul dorit asupra sănătăţii femeilor.
Iniţiativa Comisiei Europene împotriva cancerului de sân a fost înfiinţată pentru a îmbunătăţi şi a armoniza modalităţile de depistare şi tratament al acestei boli la nivelul întregii UE.
Acest proiect este coordonat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, care furnizează o platformă complexă şi transparentă în care sunt implicaţi toţi actorii din domeniu.
Centrul este independent de orice interes naţional, comercial sau privat. În UE cancerul de sân este cel mai comun tip de cancer şi prima cauză de deces prin cancer la femei, existând peste 365 de mii de cazuri noi şi 91 de mii de decese în fiecare an.
La nivelul Uniunii aproximativ una din 10 femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, în principal după vârsta mijlocie.
Şansele de supravieţuire depind foarte mult de tipul de cancer şi de stadiul în care boala a fost depistată.
Screeningul pentru cancerul de sân poate depista boala într-un stadiu incipient, sporind astfel şansele de supravieţuire.
Participarea în mod regulat la screening poate preveni aproximativ 4 din 10 decese datorate cancerului de sân.
În România, 25 de femei sunt diagnosticate în fiecare zi cu cancer de sân, iar rata mortalităţii cauzate de această boală este de 36%.
Deşi specialiştii recomandă un control al sânilor o dată la 3 ani până la vârsta de 40 de ani, iar apoi un consult anual, ţara noastră nu are încă un program naţional de screening pentru cancerul de sân, fiind astfel unul dintre ultimele 3 state europene deficitare la acest capitol, alături de Grecia şi Slovacia.