Comunicare pe tema învăţământului superior european în lume
Comunicarea va permite universităţilor europene să se promoveze în întreaga lume, astfel încât să poată atrage cei mai buni studenţi şi cele mai valoroase cadre didactice.
Articol de Adriana Leu, 11 Iulie 2013, 11:14
Comisia Europeană va adopta joi o comunicare pe tema învăţământului superior european în lume.
Aceasta va permite universităţilor europene să se promoveze în întreaga lume, astfel încât să poată atrage cei mai buni studenţi şi cele mai valoroase cadre didactice.
Documentul care va fi adoptat joi va ajuta cele 4.000 de universităţi din Europa să acceseze fonduri de peste 400 de milioane de euro pentru a-şi îmbunătăţi colaborarea cu parteneri din lumea întreagă, prin noul program al Uniunii Europene pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport.
Comunicarea include şi o serie de recomandări referitoare la cum poate fi promovată o institutie de învaţământ superior.
Audio: Comunicare pe tema învăţământului superior european în lume.
Parteneriatele strategice cu universităţile din afara Europei ridică nivelul calitativ al învăţământului superior european şi contribuie la inovare şi crearea de noi locuri de muncă, prin facilitarea accesului europenilor absolvenţi de studii superioare să îşi lărgească aria de competenţe, în paralel cu atragerea în statele Uniunii a studenţilor, cercetători şi profesori universitari din întreaga lume, subliniază Comisia Europeană.
Universităţile europene au creat legături excelente între ele, dar multe dintre acestea nu dispun de o strategie bine definită de strângere a relaţiilor cu parteneri din ţările terţe.
Învăţământul superior este un punct central al strategiei Europa 2020, astfel că universităţile joacă un rol esenţial în asigurarea unei economii europene inteligente, durabile şi favorabile incluziunii. Instituţiile de învăţământ europene cooperează de zeci de ani, însă acestea ar trebui să încheie parteneriate şi cu instituţiile din alte zone pentru a putea atrage cei mai talentaţi studenţi.
Potrivit datelor oficiale, în Europa se afla 45 la sută dintre studenţii care studiază în alte state decât cele de origine.
Într-un comunicat al Comisiei Europene se precizează că dacă Europa vrea să rămână un exemplu, chiar şi în condiţiile unei competiţii tot mai dure cu Asia şi America Latină, statele blocului comunitar şi Comisia trebuie să colaboreze cât mai bine.