Comisie specială pentru deciziile fiscale ale statelor
Va fi revizuit totodată modul în care CE evaluează ajutoarele de la stat în statele membre și în ce măsură ţările membre sunt transparente în privința deciziilor lor fiscale.
Articol de Mihaela Mihai, 17 Februarie 2015, 11:29
Parlamentul European creează o comisie specială pentru deciziile fiscale ale statelor.
Membrii legislativului european au votat, în timpul sesiunii plenare de săptămâna trecută de la Strasbourg, în favoarea creării acestei comisii parlamentare speciale care va analiza deciziile fiscale ale statelor membre.
Va fi o analiză retroactivă pentru că vor fi trecute în revistă toate hotărârile luate de la 1 ianuarie 1991 şi până în prezent.
Va fi revizuit totodată modul în care Comisia Europeană evaluează ajutoarele de la stat în statele membre, precum și în ce măsură ţările membre sunt transparente în privința deciziilor lor fiscale.
Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)
Comisia va mai încerca să evalueze impactul negativ al planificării fiscale agresive, adică al celor practici care permit plata unor taxe mai mic graţie unor detaliile tehnice ale unui sistem fiscal sau neconcordanţelor dintre doua sau mai multe sisteme fiscale.
612 europarlamentari au votat pentru crearea acestei comisii, 19 împotrivă, iar 23 s-au abținut. Comisia specială va avea 45 de membri și va activa pentru o perioadă inițială de șase luni.
Ideea unei astfel de comisii a apărut în urma unei serii de investigații lansate de Comisia Europeană privind deciziile fiscale din Luxemburg, Irlanda, Belgia sau Olanda, prin care mari companii din întreaga lume au reușit să ocoleaască plata unor taxe.
Scandalul privind schemele de evaziune fiscală din Luxemburg a făcut şi obiectul unei moţiuni de cenzură depusă de 76 de parlamentari europeni împotriva Comisiei Europene . Vizat a fost în mod special preşedintele executivului comunitar, Jean Claude Juncker, premier al Luxemburgului în perioada în care schemele de evaziune fiscală funcţionau.
Semnatarii moţiunii i-au reproşat lui Jean Claude Juncker că nu mai are nici un fel de credibilitate în urma acestui scandal. Moţiunea a fost respinsă în cele din urmă. Şeful executivului comunitar a negat 'orice conflict de interese' şi a promis că nu va încerca să influenţeze în nici un fel ancheta începută de Comisie.
Recent, şi banca britanică HSBC a făcut obiectul unui uriaș scandal de evaziune. Mai multe ziare internaționale – printre care și francezul Le Monde – au scris despre faptul că HSBC a încurajat o uriașă fraudă la scară internațională pentru a-și servi clienții cei mai înstăriți.