Comisia pentru afaceri externe analizează situaţia din Egipt
Reuninea parlamentarilor europeni are loc după ce săptămâna trecută miniştrii de externe au suspendat licenţele de export către Egipt pentru echipamente de securitate şi armament.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 August 2013, 12:10
Euro-deputaţii revin la lucru săptămâna aceasta. Criza din Egipt, tensiunile dintre Ucraina şi Rusia, situaţia umanitară din Siria, dar şi bugetul comunitar pe 2014 sunt doar câteva dintre dosarele aflate în atenţia comisiilor Parlamentului European.
Evenimentele dramatice din Egipt, din ultima perioadă vor fi tema principală a reuniunii extraordinare, cu uşile închise, a Comisiei pentru afaceri externe, de miercuri, de la Bruxelles.
La această întâlnire specială euro-deputaţii vor discuta, în primul rând, despre cum ar trebui să reacționeze Uniunea Europeană la această situaţie.
Reuninea parlamentarilor europeni are loc după ce, săptămâna trecută, miniştrii de externe au suspendat licenţele de export către Egipt pentru echipamente de securitate şi armament.
Audio: Euro-deputaţii revin la lucru săptămâna aceasta.
Majoritatea statelor membre au anunţat, deja, că suspendă livrarea de arme catre Egipt, din cauza crizei din această ţară.
Tot atunci, s-a decis reexaminarea ajutorului pe care Uniunea îl acordă Egiptului, ca răspuns la agravarea violenţelor, soldate, în ultima lună, cu peste o mie de morţi.
Comisia a condamnat cu fermitate toate actele de violenţă şi le-a cerut tuturor părţilor implicate în conflict să pună capăt vărsării de sânge.
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a anunţat, însă că "asistenţa pentru săracii egipteni va fi menţinută".
Situaţia umanitară din Siria, tensiunile ruso-ucrainiene şi amendamentele la bugetul Uniunii de anul viitor, în atenţia euro-deputaţilor
În aceeaşi notă, o atenţie deosebită este acordată situaţiei umanitare din Siria, ţară care se confruntă de peste doi ani cu un război civil brutal, ale cărui victime sunt mai ales civilii.
Astfel, euro-deputaţii din Comisia pentru dezvoltare iau, miercuri, în discuţie această chestiune, care s-a aflat anterior în atenţia Comisiei de politică externă.
Președintele acestei comisii, germanul Elmar Brok, aprecia că europenii ar trebui să facă mai mult pentru a-i ajuta pe refugiații din Siria, atât din motive umanitare, cât și pentru stabilizarea regiunii.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât UNICEF a făcut public, luna aceasta, un raport, potrivit căruia peste un milion de copii sunt refugiaţi din Siria în ţările vecine, majoritatea având vârste de sub 11 ani.
Mulţi sunt plecaţi fără familie sau cu rude îndepărtate, fiind obligaţi să-şi câştige hrana de fiecare zi cerşind sau facând comerţ ilegal, pe stradă, sunt adesea într-o stare de sănătate precară, iar mersul la şcoală este scos din orice calcul.
Comisia de Politică externă va mai evalua, miercuri, între altele, implicațiile politice ale amenințărilor recente ale Rusiei de restricționare a comerțului cu Ucraina, în cazul în care această ţară semnează un acord de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană.
Iar deputații europeni de la comisia pentru dezvoltare vor vota, tot miercuri, amendamentele la bugetul Uniunii pe anul viitor.