Comisia Europeană propune instituirea unui fond european de apărare
Potrivit preşedintelui Juncker, o bază industrială de apărare puternică, competitivă şi inovatoare va oferi blocului comunitar autonomie strategică.
Articol de Arina Petrovici, 19 Decembrie 2016, 10:22
Comisia Europeană propune instituirea unui fond european de apărare, precum şi alte acţiuni prin care statele membre vor utiliza mai eficient resursele destinate unei capacităţi de apărare comune, pentru consolidarea securităţii cetăţenilor europeni şi pentru stimularea unei baze industriale competitive şi inovatoare.
Europa trebuie să fie puternică şi capabilă să îşi apere şi să îşi protejeze cetăţenii, atât acasă, cât şi în străinătate, iar aceasta este o ambiţie care nu se poate realiza fără inovare şi fără punerea în comun a resurselor în cadrul industriei europene de apărare - remarca preşedintele Jean Claude Juncker, în discursul său prividn starea Uniunii din 2016.
AUDIO: Agenda europeană. Euranet Plus.
Planul de acţiune european în domeniul apărării adoptat recent de Comisia Europeană concretizează această viziune.
Pentru a garanta securitatea colectivă, trebuie să investim în dezvoltarea în comun a unor tehnologii şi a unor echipamente de importanţă strategică, de la capacităţi terestre, aeriene, maritime şi spaţiale, până la cele de securitate cibernetică.
Potrivit preşedintelui Juncker, o bază industrială de apărare puternică, competitivă şi inovatoare va oferi blocului comunitar autonomie strategică.
Planul de acţiune european în domeniul apărării propune înfiinţarea unui fond european de apărare pentru a sprijini investiţiile în activităţi comune de cercetare şi dezvoltare de echipamente şi tehnologii specifice.
Fondul urmează să includă două aşa-numite ferestre complementare, însă diferite în ce priveşte structura juridică şi sursa bugetară.
Este vorba de o fereastră de cercetare pentru a finanţa tehnologii inovatoare în domeniul apărării, precum dispozitivele electronice, softurile criptate sau robotica şi ar mai fi o fereastră de capacităţi care ar acţiona ca un instrument financiar care să faciliteze statelor membre achiziţionarea în comun a anumitor active pentru a reduce costurile care le revin.
Apoi, se are în vedere stimularea investiţiilor în IMM-uri, în intreprinderi nou înfiinţate, în firme cu capitalizare medie şi în alţi furnizori ai industriei de apărare, rprin intermediul fondurilor structurale şi de investiţii europene şi al Băncii Europene de Investiţii.
Nu în ultimul rând, se doreşte întărirea pieţei unice, în scop de apărare.
Astfel, Comisia va consolida condiţiile pentru o piaţă a apărării deschise şi competitive, pentru a ajuta firmele să îşi desfăşoare activitatea la nivel transfrontalier şi statele membre să obţină cel mai bun raport calitate - preţ, în cadrul achiziţiilor lor publice în domeniul apărării.