Comisia Europeană îngrijorată de situaţia din Turcia
Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Turcia, după izbucnirea scandalului de corupţie care vizează cabientul premierului Erdogan.
10 Ianuarie 2014, 14:58
Comisia Europeană cere Turciei o anchetă transparentă şi imparţială, prin care să demonstreze că respectă principiile democratice esenţiale, în calitate de stat candidat la aderarea la Uniune.
Este vizat în primul rând principiul respectării statului de drept, a precizat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei:
“Recentele evenimente din Turcia fac obiectul îngrijorării Comisiei Europene. Cerem Turciei să adopte de îndată toate măsurile necesare. Evenimentele recente ar putea slăbi capacitatea sistemului judiciar şi poliţiei de a face o anchetă în mod independent”, a spus Bailly.
Audio: Comisia Europeană îngrijorată de situaţia din Turcia.
Această criză din Turcia, declanşată încă de la sfârşitul anului trecut, pe fundalul unor acuzaţii de corupţie şi al luptei pentru putere dintre premier şi un cleric musulman care locuieşte în Statele Unite, vine la scurt timp după reluarea negocierilor de aderare la Uniunea Europenă.
După mai bine de trei ani blocaj, Bruxelles-ul şi Ankara au ajuns la un acord pentru reluarea unui capitol de negocieri.
Între timp însă, sute de ofiţeri de poliţie, printre care şi 16 şefi din provincii au fost destituiţi.
Potrivit analiştilor internaţionali, guvernul islamo-conservator ar intenţiona astfel să elimine din poliţie elementele loiale confreriei religioase a predicatorului Fethullah Gülen, care trăieşte în Statele Unite.
Chiar premierul Erdogan a acuzat confreria că ar fi în spatele unui complot, menit să destabilizeze puterea.
Recent însă, în discuţie a intrat şi fiul premierului, pe care Opoziţia îl acuză de spălare de bani.
Presa internaţională vorbeşte de o criză care ia amploare, iar cancelariile occidentale se arată la rându-le îngrijorate.
Depăşirea blocajului Uniunea Europeană-Turcia a fost şi-aşa umbrită şi chiar pusă în pericol de frământările sociale din vara anului trecut, când mii de oameni au ieşit în stradă la Istanbul şi apoi în toată ţara şi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de un proiect urbanistic.
Câteva luni mai târziu, după ce spiritele s-au calmat, Comisia Europeană anunţa că a fost redeschis capitoul 22 de negociere, referitor la politica regională.
Comisarul european Stefan Fule cerea însă Turciei să facă mai multe eforturi pentru deschiderea altor două capitole esenţiale, 23 şi 24, referitoare tocmai la drepturile fundamentale, justiţie, libertate şi securitate.
Turcia este oficial candidată la Uniunea Europeană din 1999.