Comisia Europeană acordă un nou premiu pentru sănătate
Duminică, 31 iulie, exact la ora 23:59, ora Bruxelles-ului, se încheie înscrierea celor care doresc să intre în cursa pentru Premiul European al Sănătăţii.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Iulie 2016, 09:56
Duminică, 31 iulie, exact la ora 23:59, ora Bruxelles-ului, se încheie înscrierea celor care doresc să intre în cursa pentru Premiul European al Sănătăţii, ce va recunoaşte şi recompensa, pentru prima dată, anul acesta, organizaţiile neguvernamentale europene, cu o contribuţie deosebită în lupta împotriva rezistenţei antimicrobiene.
Antimicrobienele sunt medicamente care omoară sau împiedică dezvoltarea microorganismelor, şi anume: antibioticele, antiviralele, antifungicele şi cele folosite împotriva infecţiilor provocate de paraziţi, iar rezistenţa antimicrobiană este capacitatea unui microorganism, de exemplu, o bacterie, un virus sau un parazit, de a rezista acţiunii unui medicament antimicrobian.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În ultimele şapte decenii, medicamente precum antibioticele sau antiviralele au fost utilizate cu succes în tratarea bolilor infecţioase, reprezentând una dintre cele mai mari realizări ale medicinei moderne.
Totuşi, aceste medicamente au fost folosite atât de intens, încât au ajuns, în cazul multor bolnavi, să aibă un efect întârziat, îngreunând vindecarea, sau chiar să nu mai aibă niciun efect, corpul fiind mult prea obişnuit cu ele.
Rezistenţa antimicrobiană este considerată o bombă cu ceas, o ameninţare la fel de mare ca schimbarea climatică, iar acţiunile de combatere a ei sunt prioritare în Uniunea Europeană, contribuţia ONG-urilor fiind considerată crucială, de unde şi premiul creat anul acesta.
Au fost chemate să se întreacă în această competiţie organizaţii neguvernamentale internaţionale, europene, naţionale şi regionale, active în acest sector. Pot intra în concurs iniţiativele pe care acestea le-au promovat pentru prevenirea infecţiilor, folosirea corespunzătoare a medicamentelor antimicrobiene, supravegherea şi monitorizarea rezistenţei antimicrobiene, în cazul anumitor boli precum tuberculoza sau SIDA, de exemplu.
Premiul I este în valoare de 20.000 de euro, cel de-al II-lea de 15.000, iar cel de-al III-lea de 10.000 de euro.
Toţi candidatii înscrişi vor fi invitaţi la ceremonia de decernare a premiului, care va avea loc în prezenţa comisarului pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, precizează un comunicat al Comisiei Europene.