Comisia Europeană a lansat „Corpul european de solidaritate”
Comisia Europeană a lansat „Corpul european de solidaritate”, o iniţiativă în beneficiul tinerilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Decembrie 2016, 09:19
Comisia Europeană a lansat „Corpul european de solidaritate”, o iniţiativă în beneficiul tinerilor.
Corpul european de solidaritate este o iniţiativă nouă a Uniunii Europene, prin care tinerilor li se oferă posibilitatea de a face voluntariat sau de a participa la diferite proiecte organizate în ţările lor sau în alte state membre. Se pot înscrie cei cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani, dar pentru a putea demara un astfel de proiect, vârsta minimă este de 18 ani.
AUDIO: Agenda europeana.
Iniţiativa europeană este deschisă unei largi palete de domenii, pentru care pot fi create proiecte şi anume: prevenirea catastrofelor naturale, lucrări de reconstrucţie a unor zone afectate de fenomene meteo sau din alte cauze, acordarea de ajutor în centrele pentru refugiaţi şi solicitanţii de azil, asistenţă socială pentru persoanele vulnerabile, care au nevoie de ajutor, întreţinerea pădurilor şi alte proiecte de protejare a mediului. În cadrul acestei iniţiative, tinerii mai pot face stagii de formare profesională, ucenicie în anumite meserii sau pot chiar lucra efectiv, acolo unde este nevoie de ei.
Proiectele pot dura între două luni şi un an. Celor selectaţi pentru voluntariat, li se vor asigura: cazarea, masa, cheltuielile de deplasare și banii de buzunar. Tinerilor care doresc să facă stagii și ucenicii, li se vor plăti cheltuielile de deplasare și o diurnă. Iar cei angajați, prin intermediul Corpului european de solidaritate, vor avea întotdeauna contract de muncă și salariu, în conformitate cu legislația muncii din fiecare ţară.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus crearea corpului european de solidaritate, în discursul său, din septembrie, despre starea Uniunii. „Solidaritatea este fundamentul Uniunii noastre. Tinerii care vor participa la aceste proiecte vor putea ajuta, învăţa şi dobândi competenţe serioase, unii dintre ei chiar înainte de a-şi începe cariera” – a spus Juncker. Tot în septembrie, şefii de stat şi de guvern din Uniune s-au angajat, la Summitul de la Bratislava, să ia, până la sfârşitul acestui an, decizii în sensul aplicării politicii europene de luptă împotriva şomajului în rândul tinerilor şi a altor programe de sprijinire a tineretului.
Această iniţiativă, numită corpul solidarităţii, face parte dintr-un amsamblu complet de acţiune cu impact în educarea şi formarea tineretului european.