Comemorare a victimelor regimurilor totalitare din Europa
Lituania, ţara care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, organizează comemorarea victimelor regimurilor totalitare din Europa.
Articol de Victor Gheorghe, 22 August 2013, 11:57
Lituania, ţara care deţine în prezent președinţia Consiliului Uniunii Europene, organizează comemorarea victimelor regimurilor totalitare din Europa.
Obiectivul acestor manifestări este de a căuta mijloacele potrivite pentru a-i face în special pe tinerii europeni să conștientizeze ororile comise de regimurile totalitare.
Potrivit președinţiei lituaniene, ceremoniile vor începe în seara zilei de joi.
Mii de oameni vor aprinde lumânări în memoria victimelor ocupaţiei sovietice.
Acţiunea se va desfășura chiar lângă clădirea fostei poliţii politice sovietice KGB din Vilnius.
Audio: Ceremonii pentru comemorarea victimelor regimurilor totalitare din Europa.
Gazdă va fi premierul Lituaniei, Algirdas Butkevičius, iar invitaţi vor fi miniştri de externe şi justiţie din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene.
Ziua de vineri va fi consacrată comemorării victimelor principalelor doctrine totalitare din Europa secolului XX.
Se va deschide expoziţia cu tema “Totalitarism în Europa. Fascism - Nazism- Comunism” și va avea loc o conferinţă la care sunt invitaţi să participe tineri.
Se vor organiza, de asemenea, excursii în afara capitalei Vilnius în locurile în care s-a organizat rezistenţa lituanienilor împotriva bolşevismului.
Events of the European day of Remembrance for victims of the totalitarian regimes will be held in #Vilnius#EU2013LThttp://t.co/682N5lvped
— EU2013LTpress (@EU2013LTpress) August 21, 2013
În 2009, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie la iniţiativa a trei europarlamentari din Cehia, Estonia si Ungaria.
Aceasta a fost prima recunoaștere oficială și completă a ororilor regimurilor totalitariste de către Parlamentul European.
“Parlamentul European condamnă în mod ferm toate crimele împotriva umanităţii şi încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare şi autoritare. În acelaşi timp îşi exprimă compasiunea, înţelegerea şi recunoaşterea suferinţelor victimelor acestor crime şi faţă de membrii familiilor acestora”- se arată în rezoluţia adoptată de eurodeputaţi.
Alegerea anului 2009 pentru materializarea acestei iniţiative nu a fost întâmplătoare.
Se împlineau atunci atât 60 de ani de la infiinţarea NATO și începuturile Razboiului Rece, cât și 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, care i-a pus capăt.
Ideea iniţiatorilor a fost de a lansa o zi de comemorare, care să ajute Europa să se împace cu moștenirea sa totalitaristă și pentru ca acele orori să nu se mai repete.
Data de 23 august marchează semnarea pactului de neagresiune între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, cunoscut sub denumirea "Ribbentrop-Molotov", numele miniștrilor de externe ai Uniunii Sovietice , respectiv celui de-al Treilea Reich.
Semnată în 1939, înţelegerea a provocat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, urmat de instaurarea Cortinei de Fier peste o mare parte din continentul european.