Columbia: Referendum istoric, monitorizat de o delegație a PE
O delegație a Parlamentului European va monitoriza referendumul din Columbia asupra unui acord istoric ce va aduce pacea în această țară după 52 de ani.
Articol de Victor Gheorghe, 30 Septembrie 2016, 11:25
O delegație a Parlamentului European va monitoriza referendumul din Columbia asupra unui acord istoric ce va aduce pacea în această țară după 52 de ani.
"Parlamentul European a luat o decizie în concordanță cu istoria sa. Nu numai că a votat în trecut o rezoluție prin care și-a exprimat o poziție clară în favoarea procesului de pace, ci și pentru că istoria Uniunii Europene nu este una neutră, ci una marcată de acțiuni energice pentru apărarea drepturilor omului și a păcii ", a declarat Luis de Grandes, copreședinte al delegației Parlamentului European în Columbia.
AUDIO: Agenda Europeana. Euranet Plus.
Și Ramón Jáuregui, celălalt copreședinte al delegației, a spus că voința europarlamentarilor este de a fi observatori, dar și de a însoți cu un mesaj în favoarea păcii dezbaterea politică ce are loc în această săptămână la Bogota.
Potrivit unui comunicat, până în ajunul referendumului din 2 octombrie, deputații europeni vor organiza mai multe întâlniri cu cetățenii, cu autoritățile publice, precum și reprezentanți ai societății civile, mediului academic și mass-media.
Duminică, ziua votului, membrii delegației vor vizita mai multe secții de votare, iar la sfârșitul zilei vor face o primă evaluare a rezultatului referendumului.
În dimineața zilei de luni, 3 octombrie, după întâlnirea cu ambasadorul Uniunii Europene în Columbia, deputații europeni vor avea o conferință de presă comună cu reprezentantul special al Uniunii în procesul de pace, Eamon Gilmore.
Amintim că în 26 septembrie, președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, și liderul rebelilor marxiști cunoscut sub porecla "Timoșenko" au semnat un acord prin care s-a pus capăt unei jumătăți de secol de război.
Ca urmare a acordului, mișcarea de gherilă FARC se va transforma în partid politic și va putea participa la alegeri. Cei 7.000 de luptători care au mai rămas s-au angajat să predea armele către ONU în termen de 180 de zile.
Imediat după semnarea documentului istoric, Uniunea Europeană a șters FARC de pe lista organizațiilor teroriste, iar secretarul de stat american John Kerry a anunțat că și Statele Unite vor revizui statutul grupării.
Mai mult, Statele Unite au promis și ajutoare de 390 de milioane de dolari anul viitor, în sprijinul procesului de pace din Columbia.