Ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului, la Parlamentul European
La Parlamentul European va avea loc, astăzi, o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului, care va fi deschisă de preşedintele Antonio Tajani.
25 Ianuarie 2017, 11:25
La Parlamentul European va avea loc, astăzi, o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului, care va fi deschisă de preşedintele Antonio Tajani.
În fiecare an la 27 ianuarie este Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului, iar instituţiile europene şi statele membre organizează diverse acţiuni, cum este şi ceremonia specială care se va desfăşura astăzi la Parlamentul European şi care va fi deschisă de noul preşedinte.
AUDIO Agenda europeană. Euranet Plus.
Născut pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, Consiliul Europei şi-a stabilit obiectivele fundamentale ca răspuns la ideologiile totalitate din prima jumătate a secolului XX, precum şi la consecinţele acestora: intoleranţa, divizarea, excluderea, ura şi discriminarea.
Valorile apărate de Consiliul Europei gravitează în jurul democraţiei, respectului pentru drepturile omului şi importanţei statului de drept. În 2002 miniştri europeni ai educaţiei au adoptat, la iniţiativa Consiliului Europei, Declaraţia de constituire a zilei de comemorare a victimelor Holocaustului.
De atunci, Consiliul şi Uniunea au elaborat şi administrează diverse proiecte de studiere a acestui fenomen în instituţiile de învăţământ, în scopul de a comemora trecutul şi de a preveni producerea crimelor împotriva umanităţii.
În 2005, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care a stabilit că Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcată anual la 27 ianuarie, dată la care în 1945 cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz a fost eliberat de Armata sovietică.
Tema pentru acţiunile de comemorare organizate în 2017 este, potrivit ONU, amintirea Holocaustului, educaţie pentru un viitor mai bun. Tema subliniază dimensiunea universală a educaţiei Holocaustului, ca o platformă pentru construirea respectului pentru drepturile omului, creşterea toleranţei şi apărarea umanităţii.
Termenul "holocaust" descrie uciderea a aproximativ 6 milioane de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte a programului de exterminare condus de Adolf Hitler.