Centru de răspuns pentru situații de urgență la Bruxelles
Orice țară lovită de o catastrofă majoră, indiferent dacă este sau nu membră a Uniunii Europene, poate solicita și primește apoi asistență.
15 Mai 2013, 14:28
Comisia Europeană inaugurează miercuri la Bruxelles Centrul de răspuns pentru situații de urgență.
Uniunea Europeană ca întreg este cel mai mare donator de ajutor umanitar, cu o contribuție care depășește jumătate din contribuția globală în cazuri de urgență, iar centrul care va fi inaugurat miercuri e menit să îmbunătățească coordonarea, rapiditatea și eficiența reacției la dezastre.
Misiunea Centrului care va fi inaugurat miercuri de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și de Comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacția la situații de criză, Kristalina Georgieva vizează atât dezastrele naturale, cât și pe cele provocate de om, în Europa și la nivel global.
Centrul va funcționa 24 de ore din 24, va monitoriza situațiile de criză și va analiza detaliile protecției umanitare și civile.
Sistemul pus la punct de executivul European permite reacție imediată în caz de
nevoie.
Coordonarea felului în care Uniunea Europeană răspunde situațiilor de urgență a evoluat de-a lungul anilor în urma creșterii constante a numărului de cereri de asistență primite din întreaga lume.
Încă din 1992, există la nivel european un Birou umanitar.
Audio: Centrul de răspuns pentru situații de urgență vizează atât dezastrele naturale, cât și pe cele provocate de om, în Europa și la nivel global.
În cei peste 20 de ani în care a funcționat, acesta a oferit victimelor conflictelor și dezastrelor asistență umanitară în valoare de 14 miliarde de euro.
Cazurile au vizate 140 de țări. În ultimii ani, bugetul biroului a fost, în medie, de un milliard de euro.
Doar în 2011, acțiunile umanitare finanțate de Uniunea Europeană ca întreg au ajutat aproape 150 de milioane de persoane din 80 de țări.
Prin intermediul Centrului de răspuns pentru situații de urgență care va fi inaugurat miercuri, beneficiarii potențiali au la dispoziție un ghișeu unic pentru instrumentele de protecție civilă disponibile în toate statele participante.
Este vorba despre o platformă de comunicare între țările participante, țările afectate și experții trimiși pe teren.
Orice țară lovită de o catastrofă majoră, indiferent dacă este sau nu membră a Uniunii Europene, poate solicita și primește apoi asistență.