Cele trei proiecte câştigătoare ale Premiului Charlemagne, anunțate azi
Cele trei proiecte câştigătoare ale Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni sunt anunţate şi recompensate marți.
Articol de Mihaela Mihai, 12 Mai 2015, 11:33
Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni îi încurajează pe cei cu vârste între 16 şi 30 de ani să susţină integrarea europeană.
Ceremonia de premiere are loc la Universitatea din oraşul german Aachen în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, dar şi a lui Hans-Gert Poettering, fost preşedinte al legislativului comunitar.
Prezenţa celor doi nu este deloc întâmplătoare.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Competiţia este organizată de Parlamentul European şi de Fundaţia pentru Premiul Internaţional Charlemagne, pentru a-i face pe tineri conştienţi de identitatea lor europeană şi pentru a încuraja participarea acestora la proiectele de integrare comunitară.
Europa înseamnă participare, angajament şi schimbare.
Europa oferă o ocazie pentru toţi cei care vor să se implice.
Cu aceste cuvinte i-a îndemnat Martin Schulz pe tineri să participe la ediţia din acest an a concursului. În total au fost depuse 350 de proiecte. În finală, însă, ajung doar 28, câte unul pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene.
Din ţara noastră a fost selectată iniţiativa Fundaţiei SHARE de a transforma oraşul Cluj-Napoca într-o capitală europeană a tineretului.
Cel mai bun proiect va fi ales de un juriu format din preşedintele Parlamentului European, trei europarlamentari şi patru reprezentanţi ai Fundaţiei pentru Premiul Internaţional Charlemagne şi primeşte un premiu în valoare de cinci mii de euro.
Iniţiativa clasată pe locul al doilea este recompensată cu trei mii de euro, iar cea de pe locul al treilea cu două mii de euro. Premiul include, de asemenea, o invitaţie de a avizita în toamnă unul dintre sediile Parlamentului European la Bruxelles sau Strasbourg.
Anul trecut marele câştigător a fost "Our Europe" un proiect de călătorie din Danemarca. Participanţii au călătorit timp de 12 luni, au trăit alături de alţi tineri şi au stat de vorbă cu aceştia.
Pe locul al doilea s-a clasat un congres de tineret din Olanda. 55 de tineri din întreaga lume s-au reunit pentru a discuta despre şomaj şi alte probleme specifice vârstei.
Premiul al treilea a fost atribuit unui proiect din Cipru, în cadrul căruia au fost organizate ateliere şi seminarii pentru tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi care vor să-şi dezvolte deprinderile.