CE va aloca cel mai mare buget din istoria sa dedicat acţiunilor umanitare
Aproape 1,1 miliarde de euro. Atât va fi bugetul pe care Uniunea Europeană l-a alocat operaţiunilor umanitare pe care le va întreprinde anul viitor.
Articol de Laurenţiu Văduva, 18 Decembrie 2015, 10:47
Pe fondul necesităţilor tot mai mari la nivel mondial, Comisia Europeană a alocat pentru anul viitor cel mai mare buget din istoria sa dedicat acţiunilor umanitare.
Obiectivele sunt foarte ambiţioase şi vizează o paletă largă de state şi regiuni ale lumii confruntate cu situaţii foarte dificile.
Aproape 1,1 miliarde de euro. Atât va fi bugetul pe care Uniunea Europeană l-a alocat operaţiunilor umanitare pe care le va întreprinde anul viitor.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
În comunicatul oficial, Comisia Europeană vorbeşte de o de o alocare iniţială, aşadar suma poate creşte. Sunt cele mai vaste fonduri prevăzute vreodată de forul comunitar pentru operaţiunile de salvare în caz de dezastru. Natural sau....produs de oameni.
„Anul viitor vom avea un buget record din cauza – tragică – a nevoilor umanitare foarte mari. Uniunea Europeană va continua să îşi joace rolul de a le ieşi în întâmpinare celor mai vulnerabili şi poate fi mândră că şi în anul 2016 rămâne alături de cei mai importanţi donori globali în ceea ce priveşte asistenţa umanitară. În acelaşi timp, le cer şi celorlalţi donori să-şi mărească angajamentele. De la criza refugiaţilor la efecctele dezastrelor naturale, este nevoie de un răspuns mai hotărât la nivelul întregii planete” – a declarat Comisarul European pentru Ajutor Umanitar şi Managementul Crizelor, Christos Stylianides.
Acest buget european va finanţa operaţiuni care vizează în special criza refugiaţilor şi statele şi regiunile afectate – Siria, Libanul, Iordania, Turcia, Balcanii de Vest şi Irakul.
Vor fi asistaţi şi oamenii prinşi în alte conflicte, precum cele din Sudanul de Sud şi Ucraina.
Sunt avute în vedere inclusiv comunităţile confruntate cu crize complexe, precum cele din Sahel (Africa subsahariană) sau regiunea Lacului Ciad.
Vor fi sprijiniţi de asemenea oamenii confruntaţi cu aşa-numitele „crize uitate” ale comunităţilor relocate din Columbia, Myanmar sau Afganistan, crize care scapă acum atenţiei comunităţii internaţionale.
O prioritate a Comisiei Europene este creşterea capacităţii de finanţare a educaţiei
în zonele defavorizate ale lumii – aşa-numita „educaţie de urgenţă” - de la 1 la 4% din bugetul total alocat activităţilor umanitare, îndeplinindu-şi astfel obiectivul fixat de ONU.
Altă prioritate a viitoarelor acţiuni umanitare europene va fi sprijinirea comunităţilor afectate de dezastre naturale - precum cele din Asia de Sud-est – şi îmbunătăţirea sistemului de acordare a ajutoarelor.
Asistenţa umanitară a Uniunii Europene este implementată prin intermediul organizaţiilor partenere, incluzând aici agenţiile specializate ale ONU, organizaţiile non-guvernamentale şi Crucea Roşie.