CE propune revizuirea Regulamentului Dublin
Comisia Europeană propune modificarea normelor pentru minorii neînsoţiţi care solicită protecţie internaţională.
27 Iunie 2014, 11:14
Comisia propune revizuirea Regulamentului Dublin şi implicit clarificarea procedurilor în situaţia în care un minor cere protecţie internaţională, dar nu are rude pe teritoriul Uniunii Europene.
Propunerea executivului comunitar este făcută după o hotărâre recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii şi prevede ca respectivul caz să fie analizat de autorităţile din statul membru în care a fost depusă cererea.
Totodată, minorul neînsoţit care a depus cererea va rămâne pe teritoriul statului membru în cauză pe durata examinării ei, cu excepția situaţiei în care acest lucru nu este în interesul său superior.
Audio: CE propune revizuirea Regulamentului Dublin.
Se oferă astfel şi securitate juridică în ceea ce privește responsabilitatea examinării cererilor de protecție şi sunt acoperite mai multe situaţii posibile în care se pot afla minorii.
Propunerea Comisiei mai prevede ca statul membru pe teritoriul căruia minorul are nevoie de protecţie să-i ofere posibilitatea efectivă şi toate condiţiile pentru a depune o cerere acolo.
Apoi, în situaţia în care un minor tranzitează mai multe ţări europene, pentru a stabili de comun acord statul membru responsabil și pentru a evita conflictele de interese, autorităţile în cauză vor coopera atunci când evaluează interesul superior al minorului.
Pentru a nu exista interpretări şi eventuale abuzuri, propunerea prevede că statele membre trebuie să se informeze reciproc cu privire la orice responsabilitate nou asumată.
Regulamentul Dublin a fost revizuit de mai multe ori până acum, însă Comisia a constatat ambiguitatea normei privind minorii neînsoțiți.
Neclarităţile au ieşit şi mai mult la iveală când Curtea de Justiţie a Uniunii a judecat un caz în care Marea Britanie a refuzat să acorde azil pentru trei minori neînsoţiţi, doi din nord-estul Africii şi unul din Irak. Aceştia formulaseră deja cereri în Olanda şi Italia, astfel încât au fost pasaţi autorităţilor din aceste ţări.
Propunerea făcută în acest sfârşit de săptămână va fi discutată în Parlament şi în Consiliul Uniunii Europene.
Comisia doreşte obţinerea unui acord în mandatul preşedinţiei italiene, adică până la sfârşitul acestui an. Potrivit statisticilor oficiale, anul trecut, 12 690 de minori neînsoțiți au depus o cerere de azil în Uniunea Europeană.