CE propune o ţintă de eficientizare energetică de 30%
Comisia Europeană propune noi ţinte, mai ambiţioase, în proiectul energetic.
24 Iulie 2014, 11:13
Propunerea Comisiei vine în completarea noului cadru al UE privind schimbările climatice şi energia pentru 2030.
Executivul comunitar propune o ţintă de eficientizare energetică de 30%, cu cinci procente mai mare decât cea stabilită anterior.
Totodată, Comisia face un apel către statele membre în vederea atingerii unor obiective mai ambiţioase pe termen mediu.
Până în 2020 se va încerca atingerea unui procent de 20% în loc de 18% - 19% cât indică estimările actuale, în principal prin dezvoltarea surselor regenerabile.
Audio: CE propune o ţintă de eficientizare energetică de 30%.
Obiectivul cel mai important, însă, este cel al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% faţă de nivelul din 1990, iniţiativă care ar urma să aducă beneficii economice, după cum puncta preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Jose Manuel Barroso: Este o ţintă ambiţioasă, dar realizabilă. 40% ar reduce costurile şi ar impulsiona economia europeană. Eficienţa energetică rămâne un pilon esenţial al politicilor noastre energetice. Până la finalul acestui an, angajamentul UE privind reducerea emisiilor va fi consfinţit de Consiliu şi Parlamentul European. Negocierile internaţionale ar urma să se închie, la Paris, la sfârşitul lui 2015.
Comisarul pentru politici climatice, Connie Hedegaard, face referire inclusiv la responsabilitatea Uniunii la nivel global:
Connie Hedegaard: Cred că pentru a avea succes la Paris, Europa trebuie să se mobilizeze. Ţinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 40% este fezabilă, dar drumul nu este uşor şi trebuie făcute eforturi considerabile şi din partea factorilor de decizie politici din statele membre.
Pentru fiecare procent de eficientizare energetică, importurile de gaze ale Uniunii ar putea să scadă cu 2,6%, susţine Comisia sub presiunea dependenţei de sursele externe, cum sunt livrările ruseşti.
Eficientizarea ar putea să reducă facturile populaţiei cu până la 100 de miliarde de euro anual până în 2020, dar şi să creeze noi oportunităţi de afaceri pentru antreprenori.