CE propune modernizarea regulilor privind ajutoarele de stat
"Măsurile de sprijin public bine definite pot avea o contribuţie-cheie în realizarea obiectivelor UE în domeniul energiei şi al climatului pentru 2020", spune Joaquin Almunia.
Articol de Arina Petrovici, 24 Decembrie 2013, 14:17
Comisia Europeană lansează o consultare asupra propunerii de revizuire a liniilor directoare pentru ajutorul de stat, în baza cărora vor fi evaluate proiectele publice de sprijin din domeniul energiei şi al mediului.
Consultarea face parte dintr-o iniţiativă mai amplă a Comisiei Europene, de a moderniza regulile privind ajutoarele de stat, şi vizează extinderea liniilor directoare existente în zona de mediu la domeniul energetic, precum şi simplificarea evaluării măsurilor prin care se poate acorda ajutor de stat.
Părţile interesate pot comenta propunerea până la 14 februarie 2014.
"Măsurile de sprijin public bine definite pot avea o contribuţie-cheie în realizarea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul energiei şi al climatului pentru 2020 şi pot duce la consolidarea fluxurilor de energie transnaţionale, asigurând accesul consumatorilor şi al companiilor la energie mai ieftină" – a explicat comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.
Audio: CE propune modernizarea regulilor privind ajutoarele de stat.
Acesta a precizat că propunerea Comisiei privind un nou cadru pentru ajutoarele de stat este menită să susţină eforturile statelor membre în realizarea acestor scopuri, evitând în acelaşi timp risipirea banilor publici şi diverse distorsiuni ale concurenţei pe piaţa internă a Uniunii.
Comisarul Joaquin Almunia a mai spus că aşteaptă comentariile părţilor interesate în acest proiect de lege, urmând ca Executivul de la Bruxelles să poată adopta liniile directoare revizuite privind ajutoarele de stat în primul semestru al anului viitor.
Comisia Europeană subliniază că, în premieră, liniile directoare vor include reguli pentru evaluarea ajutoarelor de stat legate de realizarea infrastructurii, care ar urma să fie axate pe proiectele ce ameliorează conexiunile transfrontaliere ale reţelelor energetice.
De asemenea, Executivul de la Bruxelles propune scutirea anumitor categorii de ajutor de la monitorizarea prin regulile pentru ajutoare de stat, precum cel acordat pentru curăţarea siturilor contaminate sau al creditelor publice destinate creşterii eficienţei energetice a clădirilor.