CE propune ca ECRIS să fie extins şi în afara UE
Comisia europeană a propus utilizarea sistemului european de informaţii cu privire al cazierele juridiciare şi în cazul cetăţenilor din state care nu sunt membre ale UE.
Articol de Laurenţiu Văduva, 27 Ianuarie 2016, 11:23
S-au pus bazele unei noi măsuri pentru întărirea securităţii pe teritoriul UE.
Comisia europeană a propus utilizarea sistemului european de informaţii cu privire al cazierele juridiciare şi în cazul cetăţenilor din state care nu sunt membre ale UE.
ECRIS, în limba engleză "European Criminal Records Information System", în limba română "Sistemul european de informaţii cu privire la cazierele judiciare" - un sistem care permite autorităţilor din orice stat membru al UE să primească informaţii despre condamnările penale anterioare, pronunţate în alte state membre.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Instituit în anul 2012, sistemul ECRIS este una din măsurile cheie adoptate în cadrul Agendei Europene de securitate pentru întărirea colaborării dintre autorităţile naţionale în lupta împotriva terorismului şi a altor forme de criminalitate transfrontalieră.
Iar pe fondul actualei crize a emigraţiei din Europa şi al atentatelor teroriste din luna noiembrie de la Paris, o astfel de măsură a devenit cu atât mai necesară.
Potrivit statisticilor comisiei, prin intermediul ECRIS, statele membre îşi transmit anual aproape 300 de mii de cereri de informaţii privind condamnările pronunţate împotriva cetăţenilor europeni.
În prezent, ECRIS este folosit numai la nivelul UE. Săptămâna trecută, însă Comisia a propus ca utilizarea sistemului să fie extinsă şi la cetăţenii din state terţe, adică din afara Uniunii.
Cum va funcţiona? Vera Jourová, comisarul european pentru justiţie consumatori şi egalitate de gen.
Vera Jourová: Noul sistem pentru cetăţenii ţărilor terţe va permite statelor membre ale Uniunii să afle rapid care dintre ele deţine informaţiile cu privire la persoana respectivă. Statele membre interesate vor putea astfel să ceară informaţiile necesare direct statului care le deţine, fără să mai fie nevoite să se adreseze tuturor celorlalte. Iar aceasta va duce la economisirea de timp şi de bani pentru autorităţile noastre publice.
Care sunt paşii următori, pentru ca propunerea comisiei să devină aplicabilă?
Comisarul Jourová a prezentat-o deja zilele acestea la Amsterdam în cadrul reuniunii formale a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne, apoi o va discuta în cadrul Consiliului de Miniştri şi al Parlamentului European.
După finalizarea procedurii legislative, această directivă va intra în vigoare la un an de la publicarea în jurnalul oficial al UE.